John Kirby, talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd. Arkivbild.
John Kirby, talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd. Arkivbild. - Foto: Evan Vucci/AP/TT

USA:s hämnd väcker ilska i Mellanöstern

USA har bombat Irankopplade mål i Irak och Syrien – som svar på en dödlig attack mot amerikanska soldater. EU:s utrikeschef manar till lugn för att undvika en urartad explosiv situation.


Nästan en vecka efter det att tre amerikanska soldater dödats i en drönarattack mot en militärbas i Jordanien har USA inlett sitt militära svar mot Iranstödda milisgrupper i intilliggande länder.

"Vårt svar börjar i dag. Det fortsätter på tidpunkter och platser som vi bestämmer", säger president Joe Biden.

Sammanlagt attackerades 85 mål i Irak och Syrien i fredags, enligt USA:s militär. Men det kan bli tal om fler, enligt John Kirby, talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd. Även försvarsminister Lloyd Austin har antytt att det här bara är en början.

Medlemmar av en irakisk shiamilis deltar i begravningen av en man som dödades i ett amerikanskt flyganfall i veckan. Bilden togs i torsdags.

Många döda

Attackerna var riktade det iranska revolutionsgardets Qudsstyrka och andra militanta grupper med koppling till Iran.

Målen ska noga valts ut för att undvika civila offer, enligt USA. Men enligt den irakiska regeringens talesperson fanns civila bland de minst 16 dödsoffren i västra Irak medan den syriska armén uppger att "ett antal civila och soldater" dödats i attackerna i Syrien.

Minst 23 "pro-iranska" milismän dödades i Syrien, enligt Storbritannienbaserade Syriska människorättsobservatoriet.

Regeringarna i Irak och Syrien fördömer angreppen och varnar för att de kan få konflikterna i regionen att blossa upp ytterligare. USA säger att man hade informerat Iraks regering om attackerna på förhand, men det tillbakavisas från Bagdad som kallar upp USA:s charge d'affaires för att framföra en officiell protest.

USA har lagt skulden för söndagens drönarattack i Jordanien på Iran – men har alltså inte slagit mot mål på iranskt territorium. Det är en balansgång för USA att försöka avskräcka Iran utan att tända en gnista som blir till en större konflikt i regionen.

Biden understryker att USA inte försöker skapa konflikt i Mellanöstern. "Men de som vill skada oss ska veta detta: om ni skadar en amerikan så kommer vi att svara", säger han.

Manar till lugn

Ett storkrig i Mellanöstern ligger varken i USA:s eller Irans intresse, enligt experter.

Iran kallar attackerna ett "strategiskt misstag" från USA. Det enda resultatet kommer att bli ökad spänning och instabilitet, skriver det iranska utrikesdepartementet.

EU:s utrikeschef Josep Borrell råder alla parter att avstå från fortsatt upptrappning. Han nämner inte USA:s anfall specifikt, men beskriver en situationen som kan vara på väg att urarta.

— Alla bör försöka undvika att situationen blir explosiv, säger Borrell i Bryssel.

Satellitbilder av den amerikanska militärbasen Tower 22, som länge har spelat en stor men ljusskygg amerikansk roll i Mellanöstern. Den ligger i nordöstra Jordanien – nära både Syrien och Irak. I söndags förra veckan utsattes den för ett dödligt drönaranfall.
TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!