Italiens siste kronprins, Viktor Emanuel av Savojen (här till vänster i bild), har avlidit. I mitten står hans fru Marina Doria och till höger sonen Emanuele Filiberto. Bilden togs 2002. Arkivbild.
Italiens siste kronprins, Viktor Emanuel av Savojen (här till vänster i bild), har avlidit. I mitten står hans fru Marina Doria och till höger sonen Emanuele Filiberto. Bilden togs 2002. Arkivbild. - Foto: Edi Engeler/Keystone/AP/TT

Italiens siste kronprins är död

Viktor Emanuel av Savojen – Italiens siste kronprins – har avlidit vid 86 års ålder.


Furstehuset Savojen lämnade dödsbeskedet tidigt på lördagsmorgonen, rapporterar italienska medier.

Viktor Emanuel var ende son till Italiens senaste kung Umberto II, som tvingades abdikera från den italienska tronen år 1946. Då röstade italienarna för att landet skulle vara en republik, varpå den avsatte kungen och hans manliga arvingar landsförvisades på livstid.

Viktor Emanuel var kungens ende son och titulerade sig som hertig av Savojen och prins av Neapel. Han levde sitt liv i exil och var föremål för uppmärksammade skandaler och åtskilliga brottsanklagelser genom åren. År 2002 trädde en ny grundlag i kraft som tillät honom att återvända till Italien, men i och med det avsade han sig också sitt anspråk på en italiensk tron.

Den tidigare kronprinsen avled i schweiziska Genève, kort före sin 87:e födelsedag.

Hans 51-årige son Emanuele Filiberto, som titulerar sig prins av Venedig, blir familjens nya överhuvud.

Huset Savojen blev Italiens kungadynasti i samband med landets enande och det att monarkin infördes år 1861.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!