Sinn Féins vice ledare Michelle O'Neill svors in som Nordirlands första irländskt-republikanska förstaminister på lördagen.
Sinn Féins vice ledare Michelle O'Neill svors in som Nordirlands första irländskt-republikanska förstaminister på lördagen. - Foto: Peter Morrison/AP/TT

Nya ledaren: Röstar om enat Irland inom tio år

Nordirlands nya förstaminister tror att den brittiska landsdelens befolkning kommer att få rösta om en förening med Irland inom det närmaste årtiondet.


Fakta: Långfredagsavtalet

Långfredagsavtalet (Good friday agreement) ingicks på långfredagen den 10 april 1998. De olika politiska grupperna på den irländska ön enades om en maktdelning tillsammans med Storbritanniens och Irlands respektive regeringar.

Irland lade formellt ned sitt anspråk på hela den irländska öns territorium. Storbritanniens regering flyttade mycket av sin makt över Nordirland till ett nytt parlament i Belfast, Stormont.

Alla partier i det nordirländska parlamentet ska representeras i den nordirländska regeringen. Den ska ledas av två försteministrar – en unionist och en republikan. Vissa beslut kan bara fattas med stöd i bägge grupper.

Nordirländarna får välja om de vill vara irländska eller brittiska medborgare eller både och. Landsdelen får också ansluta sig till Irland i det fall det finns en majoritet för detta som avspeglas i folkomröstningar på bägge sidor av gränsen.

Gränsen på den irländska ön ska hållas öppen. Det komplicerades när Storbritannien och Nordirland lämnade EU, som Irland ännu är del av.

Livet i Nordirland har normaliserats steg för steg, men våldet har inte försvunnit helt och den fortsatta fredsprocessen har kantats av kriser.

— Ja. Jag anser att vi befinner oss i ett möjligheternas årtionde och jag anser, lika fullt, att vi kan göra två saker samtidigt, säger Michelle O'Neill i en intervju med Sky News, när hon får en rak fråga om det kan bli en folkomröstning inom det närmaste årtiondet.

— Vi kan ha en maktdelning, vi kan göra det stabilt, vi kan arbeta tillsammans i vardagen för det offentliga, medan vi samtidigt också följer våra legitima strävanden.

O'Neill, som företräder det irländskt-republikanska partiet Sinn Féin, är den första nationalisten som tillträder Nordirlands högsta politiska ämbete. I den maktdelning som gällt sedan Långfredagsavtalet 1998 har unionistpartiet DUP hittills haft den allra högsta posten.

O'Neill svors in på lördagen efter ett långt politiskt dödläge i Nordirland, där DUP hade bojkottat samlingsstyret med anledning av att man ansåg att Storbritannien och EU inte nått en bra uppgörelse för gränsen på den irländska ön efter brexit.

Av den överenskommelse som DUP nu har nått med regeringen i London framgår att man från brittiskt håll inte tror att en folkomröstning kan bli aktuell i närtid.

TT
/
/
EU
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!