Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak.
Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak. - Foto: Frank Augstein/AP/TT

"Kung Charles cancer i tidigt stadium"

Flera av världens ledare har reagerat på nyheten om att Storbritanniens kung Charles vårdas för cancer. På tisdagen sade premiärminister Rishi Sunak till BBC att cancern har upptäckts i ett tidigt stadium.


Sunak säger till BBC att han chockades av cancerbeskedet men att han har kontinuerlig kontakt med kungen.

"Tursamt nog har cancern upptäckts tidigt och vi alla önskar kungen ett snabbt och fullständigt tillfrisknande."

USA:s president Joe Biden säger att han försökt ringa kungen efter att ha nåtts av beskedet.

— Jag oroar mig för honom. Jag fick nyss höra talas om hans diagnos men jag ska tala med honom, säger han enligt ABC News.

Från Frankrike skickar president Emmanuel Macron en hälsning via X, tidigare Twitter.

"Önskar hans majestät kung Charles III ett snabbt tillfrisknande. Våra tankar går till det brittiska folket", skriver Macron.

Även Kanadas premiärminister Justin Trudeau meddelar via sociala medier att hans "tankar är med" Charles, som han hoppas tillfrisknar skyndsamt.

Det var i måndags beskedet kom att kungen behandlas för cancer, av ett slag som inte närmare offentliggjorts. Sjukdomen upptäcktes i samband med att Charles förra helgen opererades för förstorad prostata – men det ska inte handla om prostatacancer.

Kung Charles fortsätter att fungera som Storbritanniens statschef, men han har tills vidare ställt in sina officiella uppdrag. Andra högt uppsatta medlemmar av kungahuset väntas sköta kungens åtaganden.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!