Taylor Swift i samband med förra helgens Grammy-gala i Los Angeles.
Taylor Swift i samband med förra helgens Grammy-gala i Los Angeles. - Foto: Jordan Strauss/AP/TT

Därför får Taylor Swift Trumphögern att se rött

Ingen är större än Taylor Swift just nu. Men är popstjärnan så stor att hon kan avgöra presidentvalet och fälla Donald Trump? Den oron sprids nu från republikanskt håll, där det talas om ett "heligt krig" mot Taylor Swift.


Fakta: Taylor Swift

Taylor Swift, 34 år, är en amerikansk popsångare och låtskrivare och ses som kanske världens största popartist just nu.

Nyligen vann hon sin 13:e och 14:e Grammy och blev först med att vid fyra tillfällen vinna pris för årets album. Hon var förra året den mest streamade artisten på Spotify med 26 miljarder lyssningar.

Taylor Swift har en bakgrund inom countrymusiken och skulle teoretiskt sett därför vara populär inom det republikanska lägret. 34-åringen har tidigare stöttat president Joe Biden (valet 2020) och uttalat sig i abortfrågan och stödjer rätten till abort. Hon har också gett sitt stöd i hbtq-frågor. Pojkvännen Travis Kelce har dessutom varit med i en reklamkampanj för läkemedelsbolaget Pfizer, för att uppmuntra USA:s befolkning till att ta covidvaccin, även det en kontroversiell fråga för republikaner.

Taylor Swift har därför blivit ett hatobjekt inom den yttersta högerfalangen i USA, där hon ses som en politisk maktfaktor som president Joe Biden skulle dra nytta av.

Det hela började med en artikel publicerad för en vecka sedan i musiktidningen Rolling Stone. Enligt tre av varandra oberoende källor ska Trumps innersta kampanjstab göra sig redo för att inte bara ta upp kampen mot president Joe Biden utan även mot Taylor Swift.

Det är också därifrån uppgifterna kommer om att man från republikanskt håll är beredd på ett "heligt krig" mot 34-åringen, som numera anses som den största popstjärnan av alla.

En icke namngiven person i kampanjstaben säger att om Taylor Swift officiellt stödjer Biden kommer det "kasta ytterligare bensin på kulturkrigsbrasan", och syftar på att Trump och Swift står extremt långt ifrån varandra rent politiskt.

En unik personlighet

Swift har inte meddelat om hon kommer att stödja Biden, men en republikansk oro är knappast ogrundad.

Vid presidentvalet 2020 gick hon ut och meddelade sitt val i en intervju och från demokratiskt håll hoppas man nu på en repris, särskilt som Swift med till exempel 279 miljoner följare på Instagram ses som en maktfaktor långt utanför musikvärlden. Ett exempel är hur hon via sitt Instagramkonto uppmanade unga att registrera sig inför valet och drygt 35 000 personer gjorde det på ett dygn.

— Taylor Swift står ut som unik. Vad hon har lyckats åstadkomma är att visa att unga har en röst och en chans att påverka i nästa val. Det är oerhört kraftfullt, sade bland annat Gavin Newsom, demokratisk guvernör i Kalifornien, till The New York Times.

Det vore inte första gången som presidentkandidater vänt sig till musikartister för att få kampanjstöd. John F. Kennedy stöttades på 1960-talet av Frank Sinatra och Sammy Davis Jr, Jimmy Carter i sin tur hade The Allman Brothers Band och Lynyrd Skynyrd vid sin sida och Hillary Clinton förlitade sig 2016 på Lady Gaga, Bruce Springsteen och Madonna – dock utan att segra.

Taylor Swift tillsammans med sin pojkvän Travis Kelce i samband med Kansas City Chiefs seger mot Baltimore Ravens nyligen.

Super Bowl i fokus

I helgen avgörs den amerikanska fotbollsfinalen Super Bowl, med Kansas City Chiefs och spelaren Travis Kelce – Taylor Swifts pojkvän – på planen.

Swift, som under vintern synts på läktaren under flera matcher, ska dagarna före uppträda i Tokyo. Frågan som har ställts i amerikanska medier är om hon hinner till Las Vegas för Super Bowl.

Från den yttersta högerkanten hos republikanerna har i stället en rad konspirationsteorier lanserats, som att finalen egentligen är uppgjord på förhand och att Taylor Swift i anslutning till den ska visa sitt stöd för Biden.

De båda huvudpersonerna, Taylor Swift och Donald Trump, har däremot inte uttalat sig – ännu i alla fall.

TT
/
/
/
/
/
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!