Finlands blivande president Alexander Stubb mötte internationella medier dagen efter sin valseger.
Finlands blivande president Alexander Stubb mötte internationella medier dagen efter sin valseger. - Foto: Sergei Grits/AP/TT

Stubb: Vill se ett mer europeiskt Nato

Finland ska vara del av kärnan i ett mer europeiskt Nato, anser landets blivande president Alexander Stubb. När det gäller Donald Trumps senaste utspel om militäralliansens framtid konstaterar Stubb att de två ländernas valrörelser ter sig väldigt annorlunda.


Fakta: Jämnt val

I den avgörande omgången i Finlands presidentval segrade Alexander Stubb med 51,6 procent av rösterna mot Pekka Haavisto som fick 48,4 procent. Resultatet var jämnare än vad många opinionsundersökningar hade visat på förhand.

55-årige Stubb har tidigare varit bland annat stats- och utrikesminister i Finland. Han representerar borgerliga Samlingspartiet, som är systerparti till svenska Moderaterna.

65-årige Haavisto, som i utgångsläget tillhör miljöpartiet De gröna, var utrikesminister i den socialdemokratiskt ledda koalitionsregering som regerade innan det senaste maktskiftet.

Totalt ställde tio kandidater upp i presidentvalet och för att någon skulle vinna redan den första omgången krävdes en seger med minst 50 procent av rösterna. Stubb fick 27,2 procent av rösterna i den första valomgången och Haavisto fick 25,8 procent.

70,7 procent av alla röstberättigade invånare röstade i den andra omgången, vilket var en något mindre andel än i den första.

Finlands blivande president lyfter frågan om ett "mer europeiskt" Nato, vilket sittande president Sauli Niinistö sedan tidigare har förespråkat. USA:s åtagande i alliansen är såklart viktigt, poängterar Alexander Stubb vid en presskonferens dagen efter sin valseger, i Musikhuset i centrala Helsingfors.

— Men med full förståelse för det säkerhetspolitiska läget där hela den europeiska säkerhetsordningen har välts på ända, på grund av Rysslands attack på Ukraina, så måste vi se till att vi i Europa tar hand om vår del i Nato.

Skillnad på valrörelser

USA:s tidigare president Donald Trump, som vill bli vald på nytt, har varnat Natoländer som inte "betalar för sig" att USA inte kommer till deras undsättning vid ett anfall.

När Alexander Stubb kommenterar detta utspel kontrasterar han det med valrörelsen i Finland, som han beskriver som "mycket konstruktiv" och med utrymme för analytiska diskussioner.

— Orsaken är förstås att för oss är utrikespolitiken existentiell. Vi har helt enkelt inte råd att bryta konsensus om de stora linjerna, säger han.

— Språket som används (i USA) är väldigt annorlunda. Vi finnar är lugna, kyliga och samlade när det gäller valrörelser och diskussioner om säkerhet. Så i Finland skulle jag bara fokusera på att hålla oss till 2,3 procent av BNP i försvarsutgifter. Och jag önskar alla kandidater lycka till i det amerikanska valet.

Finland har nyligen uppnått alliansens mål om att lägga motsvarande två procent av BNP på det militära.

Ser Sverige som medlem

Finland är Nordens östligaste land men det som är mest integrerat i de stora västliga institutionerna, anser den blivande presidenten. Efter Kalla kriget har landet rustat upp snarare än ned.

— Jag är säker på att en av anledningarna till att vi kunde förhandla och ratificera vårt medlemskap (i Nato) snabbare än någon i alliansens historia beror på att folk litar på oss och vet att vi är seriösa om vårt försvar, av uppenbara skäl, säger Stubb.

Han beskriver det som att Sverige de facto har varit med i Nato lika länge som Finland, men att vägen in har blivit "onödigt lång".

Inför tillträdet den 1 mars ger Alexander Stubb en avsiktsförklaring:

— Vi vill vara med vid beslutsfattandes kärna, sitta vid borden där beslut fattas, och delta som en fullvärdig Natomedlem i dessa svåra tider.

TT
/
/
/
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!