Pandan Tao Bang i kinesiska Chengdu. Bild från september 2023.
Pandan Tao Bang i kinesiska Chengdu. Bild från september 2023. - Foto: Andy Wong/AP/TT

Matade panda – bannlyses på livstid

Mata inte pandorna. I Kina är det bannlysning på livstid som gäller för de som bryter mot reglerna i landets pandaparker.


Fakta: Gillar bambu

Jättepandans favoritaktiviteter är att äta och sova. Den lägger omkring 12 timmar om dagen på att äta bambu, och tuggar i sig 9–18 kilo på ett dygn. En eller annan fisk eller smågnagare slinker också ner.

En vuxen jättepanda väger mellan 75 och 150 kilo och har en mankhöjd på 70–90 centimeter. En nyfödd panda är omkring 15 centimeter lång och väger 80–200 gram.

Jättepandan är klassad som "sårbar", och risken för inavel är stor eftersom populationerna är små och isolerade från varandra.

Källa: NE

En 53-årig man som kastat in ospecificerade "objekt" till pandorna i kinesiska Chengdu har bannlysts från parken på livstid.

Enligt företrädare för pandaparken kan djuren – som lever på en "strikt diet" – skadas när de får i sig mat från besökare.

Det är inte första gången matning av de sårbara jättebjörnarna straffas hårt. I fjol bannlystes en man som gav bambuskott till pandaungar samt en kvinna som gav dem jordnötter – bägge besökarna på livstid.

Andra besökare har fått tidsbestämda förbud på ett eller fem år för andra regelbrott, så som att kasta vatten på pandorna eller slå hårt på de glasfönster som skiljer djuren från besökarna.

De svartvita jättepandorna är något av en nationalsymbol för Kina. Björnarna lånas ut till djurparker världen över som en del i vad som kallats Kinas "pandadiplomati". Centret i Chengdu i provinsen Sichuan är populärt bland turister från hela världen. I fjol föddes 34 ungar av den ökänt svårreproducerade arten i Sichuan.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!