En palestinsk familj sörjer ett barn som dödats av Israels krigföring i Rafah i södra Gaza.
En palestinsk familj sörjer ett barn som dödats av Israels krigföring i Rafah i södra Gaza. - Foto: Hatem Ali/AP/TT

Barnens mardröm i Rafah: Hunger, köld och smärta

Nätterna är iskalla, hungern påtaglig och ingenstans finns skydd eller tillräckligt med mat. Situationen för de över 600 000 barn som flytt kriget för Rafah i södra Gaza är värre än en mardröm.


Bakgrund: Gaza

Gaza räknas jämte Västbanken till de palestinska områdena. Landremsan ligger vid Medelhavets sydöstra hörn. Den gränsar mot Egypten i söder men är i övrigt omgiven av Israel.

Sedan sommaren 2007 styrs Gaza av Hamas, som bland andra EU och USA klassar som en terrororganisation.

I Gaza bor 2 miljoner invånare på en yta som är mindre än en tredjedel av Öland. Omkring hälften av befolkningen är under 18 år.

Det nuvarande kriget har pågått sedan den 7 oktober, då Hamas genomförde en koordinerad attack mot Israel. Raketer avfyrades, Hamasmilis tog sig över gränsen till Israel och massakrer utfördes i kibbutzer och på en musikfestival. Omkring 1 200 mestadels civila israeler dödades och över 200 personer togs som gisslan.

Israel svarade med att förklara krig. Man har belägrat Gaza, bombat området ihållande och gått in med markstyrkor i syfte att tillintetgöra Hamas. Enligt lokala hälsomyndigheter har över 28 000 Gazabor mist livet. Drygt 12 000 av dem var barn och 8 400 kvinnor.

— Om Israel går vidare med sin markoperation i Rafah väntar katastrof, varnar Soraya Ali, mediechef på hjälporganisationen Rädda Barnen.

Från lokalkontoret i Jordanien står hon i tät kontakt med de omkring 25 kollegor som är kvar i Gaza. De flesta är lokalanställda, och liksom övriga befolkningen har de flytt till Rafah vid gränsen mot Egypten där fasansfulla scener nu utspelar sig.

— På sjukhuset finns inget morfin. Mina kollegor fick in en liten flicka med 80-procentiga brännskador, skrikande av smärta. De kunde inte lindra hennes plågor, säger Soraya Ali.

En palestinsk kvinna lugnar sitt barn efter en israelisk flygräd mot Rafah i södra Gaza. Arkivbild från december.

En enda kuvös

Den enorma stress som det innebär att leva i krig gör också att många gravida föder för tidigt. På sjukhuset finns i princip inga förnödenheter. Soraya Ali berättar om kejsarsnitt som utförs utan bedövning och förtvivlade läkare som måste välja vilket av alla för tidigt födda spädbarn som ska få plats i den enda kuvösen.

— Den enda vägen framåt är ett definitivt eldupphör och därefter ett konstant inflöde av hjälp. Människor är på gränsen till svält, säger hon med skärpa.

Under de fyra månader som gått sedan terrorstämplade Hamas attackerade Israel och kriget började har Gazaborna om och om igen fått order att evakuera. Över hälften av det Hamasstyrda områdets befolkning, omkring 1,3 miljoner människor, är nu inträngda i Rafah. Därifrån finns ingenstans att fly. Och att återvända norrut är otänkbart på grund av förstörelse och mineringar.

— 600 000 av dem är barn. De allra flesta bor i enkla tält eller under bar himmel i öknen. Blotta tanken på sprängämnen och räder mot dem är fruktansvärd, det skulle slå oproportionerligt mot kvinnor och barn, säger Soraya Ali.

Palestinska barn går igenom en byggnad i Rafah i Gaza som träffats av en israelisk flygräd. Bilden togs i december.

Blir stumma

För barnen i lägren är natten frysande kall. Dagarna består av timmar i kö för, i bästa fall, en bit bröd. Tillgången till rent vatten är dålig och avlopp finns inte. Rädda Barnen har rapporter om sjukdomar som sprider sig: barn hostar svårt och många har blodiga diarréer. Men det är omöjligt att ta prover.

Många av barnen är ensamma och traumatiserade. Men här finns varken skolor eller mentalt stöd för de tusentals som sett anhöriga dö eller själva förlorat en lem.

— På kort sikt tampas de med mardrömmar, sängvätning och förlorad talförmåga. På lång sikt påverkas hela kroppen och människan. Vi har psykosociala team på standby, men kan inte skicka in dem i Gaza utan ett avtal om eld upphör.

TT
/
EU
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!