Hundratals kaniner ska tvingas bort från turisttäta trädgårdar i centrala Paris. Arkivbild.
Hundratals kaniner ska tvingas bort från turisttäta trädgårdar i centrala Paris. Arkivbild. - Foto: Christophe Ena/AP/TT

Kaniner tvingas bort från Paris rampljus

Vilda kaniner som blivit del av gatubilden i Paris turisttäta områden sparkas ut från staden.


Turister och Parisbor har under lång tid kunnat se mängder av kaniner på de stora gräsmattorna kring Hôtel des Invalides vid floden Seine, men på senare tid har det uppmärksammats att de förstör grönområdena, vattenledningar och annat.

Tiotals kaniner har sedan årsskiftet blivit fångade och transporterade till en lantegendom i Bréau, omkring fem mil sydväst om den franska huvudstaden.

"Två insatser har ägt rum sedan den 25 januari", lyder ett besked från Parispolisen till nyhetsbyrån AFP. Ytterligare sex insatser planeras under de kommande veckorna.

Totalt beräknas det bo omkring 300 vilda kaniner i området, som är ett av de mest framträdande i centrala Paris. På dess kapell, som bland annat hyser Napoleons grav, tornar en gyllene dom.

Djurrättsgrupper protesterar dock mot polisens ingripanden, larmar om att djuren far illa under stressiga transporter och gör gällande att de kan bli avlivade under falska förevändningar.

På ägorna i Bréau har en jägarklubb sitt högkvarter, larmar aktivisterna. Parispolisen har lovat att inga kaniner kommer att bli jagade och beskriver det som hälsovådligt för djuren att bo kvar i centrala Paris.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!