Den högerradikale journalisten Tucker Carlson intervjuade Vladimir Putin i Moskva den 6 februari.
Den högerradikale journalisten Tucker Carlson intervjuade Vladimir Putin i Moskva den 6 februari. - Foto: Gavriil Grigorov/Sputnik/AP/TT

Putin tackar Tucker för intervjun

Rysslands president Vladimir Putin uttrycker tacksamhet mot det tidigare Fox News-ankaret Tucker Carlson för intervjun i förra veckan som han säger hade en "förmedlande roll" till väst.


— Eftersom vi inte kan ha en direkt dialog med väst i dag behöver vi vara tacksamma mot herr Carlson för hans roll som mellanhand, säger Putin till journalister i uttalanden som distribuerats av det ryska makthögkvarteret Kreml.

Intervjun med den amerikanske högerradikalen Tucker Carlson är den första den ryske presidenten gjort med en västerländsk journalist sedan den storskaliga invasionen av Ukraina 2022.

I den påstod den ryske presidenten bland annat att västvärlden måste inse att Ryssland omöjligen kan besegras i Ukraina.

Putin säger sig ändå inte vara helt nöjd med intervjun, som har mer än 200 miljoner visningar på X. Besvikelsen säger han beror på att han väntade sig fler "tuffa frågor" och att Carlson skulle vara mer "aggressiv".

— Jag var inte bara redo för det, utan jag hoppades på det eftersom det skulle ha gjort det möjligt för mig att svara på samma sätt, sade Putin.

Intervjun har kritiserats i västerländska medier för just bristen på kritiska frågor och har beskrivits mer som en föreläsning där Putin gav sin syn på rysk historia och framställde landet som ett offer för västerländska svek.

Putin erkänner att Carlson försökte avbryta honom flera gånger, men berömmer den konservativa journalisten, som står nära USA:s förre president Donald Trump, för "hans tålamod".

Den ryske ledaren beklagade dock att hans citat "deformerats" i västerländska medier.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!