John Kirby, talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd, under presskonferensen i Vita huset.
John Kirby, talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd, under presskonferensen i Vita huset. - Foto: Andrew Harnik/AP/TT

USA: Ingen panik över Rysslands rymdvapen

Den hemliga militära utrustning som Ryssland ska ha skickat upp i rymden är ett vapen som kan skjuta ned satelliter, men inte orsaka fysiska skador på jorden.


Uppgifterna kommer från John Kirby, talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd.

— Det är inte någon aktiv förmåga som Ryssland har skickat upp, säger han på en presskonferens och lägger till att det inte finns någon omedelbar fara.

— Vi talar inte om ett vapen som kan användas för att attackera människor.

Efter att ordföranden för representanthusets underrättelseutskott, republikanen Mike Turner, varnat för att ett allvarligt hot riktats mot USA:s nationella säkerhet uppmanade han president Joe Biden att "göra all information i ärendet tillgänglig".

Som svar har Vita huset motvilligt bekräftat rapporterna om att Ryssland har skjutit upp militär utrustning. Kirby säger att det var "olyckligt" att Turner gick ut med informationen, som man fortfarande analyserar.

— Vi har varit mycket försiktiga och medvetna om vad vi vill offentliggöra. Vi vill minimera riskerna för oro, säger han.

Samtidigt understryker han att hotet om störningar mot satelliter är allvarligt.

USA:s nationelle säkerhetsrådgivare Jake Sullivan uppgav på onsdagen att han ska informera kongressen ytterligare, men bara bakom lyckta dörrar.

Ryssland kommenterar uppgifterna med att det hela handlar om amerikansk inrikespolitik och kriget i Ukraina.

— Det är tydligt att Vita huset försöker tvinga kongressen att rösta igenom stödpaketet (till Ukraina), kosta vad det kosta vill, säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov.

TT
/
/
Hot
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!