Aleksej Navalnyj i rättssalen i Moskva i februari 2021.
Aleksej Navalnyj i rättssalen i Moskva i februari 2021. - Foto: Moskvas domstol/AP/TT

Navalnyjs mamma letar efter hans kropp

Aleksej Navalnyj är död, enligt ett officiellt besked till hans mamma. Men hans kropp finns inte på det bårhus som myndigheterna påstått, meddelar Putinkritikerns medarbetare.


Bakgrund: Aleksej Navalnyj

Aleksej Navalnyj var jurist, bloggare, regimkritiker och antikorruptionsaktivist. Han gjorde sig känd för sin skarpa kritik mot president Vladimir Putin och maktsfären i Kreml och kallades ofta ”mannen som Putin fruktar allra mest”. Navalnyj publicerade dokument som avslöjade parlamentsledamöters och politikers maktmissbruk, bland annat deras hemliga lyxfastigheter utomlands.

Navalnyj avslöjade Putins lyxpalats vid Svarta havet med amfiteater, underjordisk ishockeyarena och kasino. Filmen om palatset vid Svarta havets strand fick snabbt miljontals visningar på Youtube. Putin har förnekat att fastigheten är i hans ägo.

Navalnyj stod också på barrikaderna under vågen av Putinkritiska protester och försökte själv att ställa upp i presidentvalet 2018, men stoppades av oklara skäl.

I augusti 2020 blev Navalnyj akut sjuk under en flygtur från Sibirien. Han vårdades länge på sjukhus i Tyskland och där konstaterades att han förgiftats med nervgiftet novitjok, något Kreml förnekat. Efter tillfrisknandet återvände Navalnyj hem till Ryssland den 17 januari 2021, där han greps.

Ryska utredare hävdar att utredningen kring Navalnyjs död är klar och att "inget brottsligt har kunnat påvisats", uppger talespersonen Kira Jarmysj på X. Familjen har dock fortfarande inte fått se kroppen eller veta var den befinner sig.

"Det är uppenbart att de ljuger och gör allt de kan för att undvika att lämna över kroppen", skriver hon.

Under dagen har Navalnyjs mamma och hans advokat rest till den straffkoloni i Sibirien där 47-åringen avtjänade sitt straff. På lördagsförmiddagen bekräftade Jarmysj att familjen fått ett offentligt dödsbesked.

"Aleksej Navalnyj mördades. Hans död inträffade den 16 februari klockan 14.17, lokal tid, enligt det officiella meddelandet till Aleksejs mor", skrev hon på X och fortsatte:

"Vi kräver att Aleksej Navalnyjs kropp omedelbart lämnas över till hans familj."

"Var frisk och glad"

Enligt Navalnyjs medarbetare är hans kropp inte på det bårhus där fängelsemyndigheten uppgett att den ska vara. När advokaten och mamman anlände till bårhuset i Salechard var det stängt, och när de ringde numret på husets dörr fick de beskedet att kroppen inte var där, uppger teamet på Telegram enligt AFP.

Så fort nyheten om Navalnyjs död blev offentlig betonade hans medarbetare att det rör sig om ett mord – och att president Putin har Kremlkritikerns blod på sina händer.

Under fredagen sade mamman till den ryska tidningen Novaja Gazeta att hon träffade sonen den 12 februari.

— Han levde, var frisk och glad, sade hon.

"Dog mycket tidigare"

En icke namngiven fånge i samma straffkoloni säger till tidningen att han tror att Aleksej Navalnyj dog tidigare än vad ryska myndigheter uppger. Han tar som exempel att vakterna "kraftigt påskyndade" kvällsinspektionen som ofta sker i samband med helgdagar när vakterna vill sluta tidigare, att de därefter låstes in i sina baracker och att det genomfördes en genomsökning av barackerna morgonen därpå.

— Jag tror att Navalnyj dog mycket tidigare än den tid som meddelades. Troligtvis i går kväll. Varför var det annars nödvändigt att låsa in oss i barackerna och genomföra en genomsökning på morgonen?

I många länder har människor samlats för att sörja Aleksej Navalnyj. På bilden ett blomhav utanför den ryska ambassaden i Helsingfors.
TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!