Aleksandr Litvinenkos änka Marina. Arkivbild.
Aleksandr Litvinenkos änka Marina. Arkivbild. - Foto: Matt Dunham/AP/TT

"Min man mördades också av Putin"

En kopp te spetsad med polonium dödade hennes make. Nu stöttar Aleksandr Litvinenkos änka Aleksej Navalnyjs fru. Navalnyjs död måste få konsekvenser, säger Marina Litvinenko.


Fakta: Aleksandr Litvinenko

Den tidigare ryske agenten Aleksandr Litvinenko förgiftades den 1 november 2006 vid ett fejkat affärsmöte med två ryska kontakter i ett hotell i London.

Läkarna stod handfallna när offrets inre organ bröts ned. Först när en liter urin skickades till kärnvapenanläggningen Aldermaston identifierades orsaken.

Litvinenko avled på sjukhus tre veckor senare. Utredningen slog fast att han druckit te som spetsats med en sällsynt polonium-isotop som framställs i Ryssland, och att Rysslands president Vladimir Putin "förmodligen godkänt" mordet.

Litvinenko var en av Putins fränaste kritiker. Bland annat anklagade han honom för att ha iscensatt terrordåd mot sin egen befolkning.

"Säg hans namn. Håll hans minne vid liv. Hans död är inte förgäves", skriver Litvinenko själv i brittiska Daily Mail, i en text riktad till Aleksej Navalnyjs änka Julia och parets två barn.

Aleksandr "Sasja" Litvinenko, KGB-agent som vände Vladimir Putin ryggen, dog 2006 efter att ha druckit te spetsat med radioaktivt polonium i London. Aleksej Navalnyj förklarades död i fredags efter att ha tillbringat fyra år bakom ryskt galler – och dessförinnan ha förgiftats av det sovjetiska nervgiftet novitjok.

Putin en "galen psykopat"

"Bägge förgiftades av Putins gangsters; Sasja i en hotellbar i London och Aleksej av ett militärt nervgift", skriver Litvinenko och fortsätter:

"Båda dog som hjältar för att ha avslöjat Rysslands vettvilling."

Ryssland styrs av ett monster, skriver Litvinenko med hänvisning till president Putin – en "galen psykopat med kontroll över en kärnvapenarsenal". Navalnyjs död måste få internationella konsekvenser, säger hon. I en intervju med nyhetsbyrån AFP ber hon Julia Navalnaja att se till att omvärlden inte glömmer bort makens öde.

— Det är inte nog att prata om det i går, i dag, kanske i några dagar till. Det måste pratas om konstant tills du får rättvisa.

Hopp om förändring

Litvinenko uppmanar Navalnaja att finna tröst i de manifestationer som hållits runt om i världen efter makens död. Sedan dödsbeskedet har människor samlats för att hedra Navalnyj över stora delar av världen. I Ryssland har hittills över 400 människor gripits i manifestationer, enligt den oberoende rättsorganisationen OVD-Info.

Förändring är möjlig, säger Marina Litvinenko till AFP, om Putin förlorar kriget i Ukraina.

— Det enda sättet att hjälpa den ryska oppositionen att krossa Putins regim är att stödja Ukraina. Jag tror på en ukrainsk seger på fronten. Det kan få människor i Ryssland att våga satsa på förändring.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!