EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Arkivfoto.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Arkivfoto. - Foto: Christophe Ena/AP/TT

"Europas drottning" söker nytt mandat

Europas mäktigaste kvinna hoppas på ännu en mandatperiod som ordförande i EU-kommissionen. Ursula von der Leyen vill ha fem år till på jobbet.


Fakta: Ursula von der Leyen

Tyska Ursula von der Leyen är född 1958 i Bryssel, där fadern Ernst Albrecht arbetade för EU-kommissionen.

Hon är utbildad läkare och träffade under utbildningen blivande maken Heiko von der Leyen, som hon gifte sig med 1986. Paret har sju barn tillsammans.

Efter att ha engagerat sig i kristdemokratiska CDU fick hon en rad ministerposter under förbundskansler Angela Merkel: familjeminister 2005-09, arbets- och socialminister 2009-13 och försvarsminister 2013-19.

Efter EU-valet i maj 2019 lanserades hon oväntat som kompromisskandidat till posten som ordförande i EU-kommissionen och tillträdde tillsammans med övriga ledamöter formellt från den 1 december samma år.

Det väntade beskedet kom på en presskonferens i Berlin på måndagen, sedan den tyska förra försvars- och arbetsmarknadsministern nominerats av konservativa CDU.

— Vi måste försvara oss mot inre och yttre splittring. Jag är säker på att vi har styrkan att göra det och det är uppgiften som jag nu tar på mig, säger hon, enligt nyhetsbyrån AFP.

Efter EU-valet 2019 var von der Leyen en överraskande nödlösning som fördes fram i sista stund när EU-ländernas stats- och regeringschefer enades om vem som skulle sitta på EU:s tyngsta post.

Sedan dess har hon klivit fram som en av Europas mest framträdande politiker och hyllats för sitt sätt att leda EU under coronapandemin och Rysslands krig i Ukraina. Stödet för henne är starkt bland Europas ledare, framför allt på högersidan.

Månaderna fram till EU-valet kan emellertid bli komplicerade för henne då hon kan vänta sig en mer kritisk granskning, inte minst från konkurrenterna, om hon kliver fram som officiell kandidat till ordförandeposten.

Formellt kommer von der Leyen utses till ordförandekandidat när EU:s konservativa partier håller möte i Rumänien 6-7 mars.

TT
/
EU
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!