Ett stridsplan av typen Typhoon lyfter från en brittisk bas, för att skydda fartyg i Röda havet. Bild från tidigare i februari.
Ett stridsplan av typen Typhoon lyfter från en brittisk bas, för att skydda fartyg i Röda havet. Bild från tidigare i februari. - Foto: Jake Green/Brittiska försvaret via AP/TT

Huthier: Attackerat fartyg kan sjunka

Ett brittisktägt fartyg riskerar att sjunka efter att ha attackerats av den jemenitiska Huthirörelsen i Röda havet.


Trots intensiva insatser från västvärldens militär fortsätter Huthirörelsen i Jemen att anfalla fartyg, som hämnd för Israels krigföring i Gaza.

Det senaste offret heter Rubymar, som med okänd last var på väg från Förenade arabemiraten till Bulgarien. Fartyget har fått "katastrofala skador" och riskerar att sjunka, enligt en kommuniké från Huthigeneralen Yahya Sari som citeras av nyhetsbyråer.

Besättningen är dock oskadd och har evakuerats.

Huthirörelsen styr stora delar av inbördeskrigets Jemen och är med stöd av Iran välutrustad med vapen. Sedan Gazakrigets utbrott har deras anfall skakat världshandeln, eftersom mycket av den går via Röda havet.

Trots moteld från bland andra amerikansk och brittisk militär i området har en lång rad fartyg träffats av projektiler från Jemen. Något enstaka har också kapats och beslagtagits av huthierna. Att skeppen sänks är dock ovanligt.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!