Prins William, på besök i brittiska Röda korsets högkvarter i London.
Prins William, på besök i brittiska Röda korsets högkvarter i London. - Foto: Kin Cheung/AP/TT

Prins William vill se slut på strider i Gaza

Storbritanniens prins William vädjar om ett slut på striderna i Gazaremsan så fort som möjligt. Israel har svarat på uttalandet.


Uttalandet från tronarvingens kontor på Kensington Palace innehåller ingen direkt uppmaning till omedelbart eldupphör, eftersom det brittiska underhuset förbereder sig för en omröstning om det på onsdag.

Men uttalandet är ändå ovanligt – kungafamiljen yttrar sig sällan om laddade ämnen, som konflikten i Gaza. Prins William använder dock ett försiktigt språk som inte tar ställning för någon part utan snarare fokuserar på medmänsklighet.

"Ibland är det först när man inser omfattningen av mänskligt lidande som man förstår vikten av permanent fred", skriver prinsen, och noterar såväl den "fruktansvärda mänskliga kostnaden" sedan Hamas terrordåd i Israel den 7 oktober, som det desperata behovet för ökat humanitärt stöd i Gaza.

Eylon Levy, talesperson för den israeliska regeringen, har svarat prins William, rapporterar brittiska The Telegraph.

"Israeler vill givetvis se ett slut på stridandet så fort som möjligt, och det kommer att vara möjligt när 134 gisslan släpps, och när Hamas terrorarmé som hotar att upprepa grymheterna den 7 oktober demolerats", skriver Levy.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!