Räddningsarbete efter en av Israels räder i Rafah i Gaza på lörden.
Räddningsarbete efter en av Israels räder i Rafah i Gaza på lörden. - Foto: Hatem Ali/AP/TT

Israeliska attacker i Gaza i väntan på fredsavtal

Fortsatta strider rasar i södra Gaza, varifrån rapporter om ytterligare lidande kommer. Samtidigt diskuterar Israels krigskabinett ett förslag om vapenvila.


Samtalen om ett nästa steg i konflikten i Gaza har under lördagen fortsatt i Paris. Dödläget ser ut att fortsätta, och från Israel kom under kvällen blandade signaler.

Premiärminister Benjamin Netanyahu samlade krigskabinettet för diskussioner om de förslag den israeliska delegationen fick med sig från Frankrike, vilket tolkades positivt även av hans närmaste.

Medlarna väntar

Men premiärministern skrev också på sociala medier att han ska samla krigskabinettet även under kommande vecka för att fatta avgörande beslut om en markoffensiv i Rafah. Uttalandet slutar med hans nu sedvanliga besked:

"Bara en kombination av militärt tryck och hårda förhandlingar kan se till att samtliga i gisslan befrias och att Hamas förgörs och alla våra mål i kriget nås".

Medlarna i Paris – USA, Egypten och Qatar – väntar dock med tillförsikt på Israels svar på det utkastförslag som diskuteras under lördagskvällen.

Förslaget innebär enligt källor till AP bland annat att 40 av de drygt 100 som är kvar i gisslan släpps, mot att Israel släpper upp till 300 palestinska fångar. Dessutom ingår sex veckors vapenvila och att Israel tillåter att flera hundra lastbilar med nödhjälp släpps in i Gaza.

Intensiv eldgivning

Parallellt med samtalen pågår kriget för fullt. I södra Gaza anföll Israel med flygräder mot städerna Khan Yunis och Rafah.

Nästan 100 dödsoffer under ett dygn rapporterades på lördagen av Gazas hälsomyndighet, som kontrolleras av Hamas.

Israels militär IDF uppgav att insatserna utökas i västra delen av Khan Yunis med intensiv eldgivning från stridsflyg, stridsvagnar och fotsoldater.

Frivilligorganisationer inne i Gazas flyktingläger vittnade på lördagen åter om katastrofala förhållanden. Rädda Barnen på plats i konfliktområdet talade om akut brist på förnödenheter och hungersnöd.

TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!