Som väntat besegrade Donald Trump den före detta FN-ambassadören Nikki Haley i Republikanernas primärval i South Carolina.
Som väntat besegrade Donald Trump den före detta FN-ambassadören Nikki Haley i Republikanernas primärval i South Carolina. - Foto: Andrew Harnik/AP/TT

Trump vann stort på Haleys hemmaplan

USA:s tidigare president Donald Trump besegrade utmanaren Nikki Haley – i hennes egen delstat South Carolina. Men Haley fortsätter striden trots nederlaget. Jag är en kvinna som håller vad jag lovat. Jag ger inte upp den här kampen, säger Haley.


Fakta: Vägen till kandidaturen

Presidentkandidaterna i USA utses formellt vid Demokraternas och Republikanernas konvent, men vilka de blir brukar stå klart långt tidigare i primärvalsprocessen.

I år håller Republikanerna sitt konvent den 15–18 juli 2024 i Milwaukee, Wisconsin. Demokraterna möts den 19–22 augusti i Chicago, Illinois.

Till konventen skickas några tusen delegater. Dessa utses vid de primärval och nomineringsmöten som hålls i respektive delstat tidigare under valåret. Antalet delegater varierar med delstaternas folkmängd.

Nomineringsmöten kallas också nomineringsval eller provval (på engelska caucus). De anordnas oftast av partierna och innebär att medlemmar samlas lokalt, debatterar och genomför en form av votering. Primärval arrangeras av delstaterna och är mer som vanliga lokalval, fast oftast med lägre valdeltagande.

Det var en aningen mer sammanbiten Nikki Haley som erkände sig besegrad i primärvalet i South Carolina. Extra hårt är det att det är hennes hemdelstat, där hon tidigare varit guvernör.

— Det här har aldrig handlat om mig eller min politiska framtid. Vi måste slå Joe Biden i november. Jag tror inte att Donald Trump kan slå Joe Biden, säger den tidigare FN-ambassadören i sitt tal.

Trumps seger var väntad och Haley var uträknad redan på förhand. Vissa opinionsundersökningar pekade på ett försprång på 30 procentenheter för ex-presidenten.

Med 95 procent av rösterna var räknade har Trump ett stöd på knappt 60 procent och Haley 39,5 procent.

— Jag vet att 40 procent inte är 50 procent. Men jag vet också att 40 procent inte är någon liten grupp. Det är stora antal väljare i våra republikanska primärval som säger att de vill ha ett alternativ, säger hon.

Nikki Haley förlorade Republikanernas primärval i delstaten South Carolina mot Donald Trump, men kastar inte in handsken.

"Aldrig så enade"

Donald Trump väntade bara en kort stund efter att valet avslutats innan han kommenterade sin seger, den femte av de primär- och provval som hittills hållits på vägen mot vem som ska utmana presidenten, Demokraternas Joe Biden, i valet i november.

— Jag har aldrig sett det Republikanska partiet så enat som just nu. Ni kan fira i omkring 15 minuter, men sedan måste vi återgå till arbetet, säger Trump.

Härnäst väntar primärval redan på tisdag, den 27 februari i Michigan. Och i början av mars, den så kallade supertisdagen med omkring 15 primärval och nomineringsmöten för Republikanska partiet, kan det hela avgöras.

Trump leder överallt, på flera håll tvåsiffrigt, och vägen till en seger för Haley ser omöjlig ut.

Varför fortsätta?

Det har spekulerats i om hon fortsätter för att stärka sitt varumärke, för att ta styrelseplatser eller en karriär inom tv. Eller vill hon ställa upp som en oberoende, tredje kandidat i valet i höst? Andra har spekulerat i om hon vill vara en slags republikansk reservkandidat, om något händer med den 77-årige Trump innan valet, eller att han döms för något av de brott han står åtalad för.

Själv håller hon sina kort dolda.

— De kommande tio dagarna kommer ytterligare 21 stater och territorier att säga sitt. De har rätten till ett riktigt val, inte ett Sovjetaktigt val med bara en kandidat, säger hon.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!