Blommor vid ett porträtt på den döde Aleksej Navalnyj utanför den ryska ambassaden i London, vid ett av många spontana minnesplatser för regimkritikern.
Blommor vid ett porträtt på den döde Aleksej Navalnyj utanför den ryska ambassaden i London, vid ett av många spontana minnesplatser för regimkritikern. - Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

Ukraina: Navalnyj dog av blodpropp

Den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj dog av "naturliga orsaker", närmare bestämt en blodpropp. Det säger Ukrainas Kyrylo Budanov, chef för Ukrainas militära underrättelsetjänst, till ukrainsk tv.


— Jag är ledsen att göra er besvikna. Men det här är mer eller mindre bekräftat, det är inget vi har tagit från internet tyvärr, säger Budanov.

Dödsorsaken är densamma som uppges av Ryssland, men som varit starkt ifrågasatt i omvärlden – inte minst då Rysslands behandling av Navalnyj anses ha kunnat orsaka en "naturlig död".

47-årige Aleksej Navalnyj dog den 16 februari i en rysk straffkoloni i Sibirien, norr om polcirkeln. Myndigheterna överlämnade först på lördagen hans kropp till anhöriga.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!