Joe Biden på kampanjmöte i Michigan inför primärvalet. Arkivbild.
Joe Biden på kampanjmöte i Michigan inför primärvalet. Arkivbild. - Foto: Evan Vucci/AP/TT

Bidens problem: Blankröster i viktig delstat

USA:s president Joe Biden vann enkelt Demokraternas primärval i Michigan. Men många vägrade kryssa hans namn i protest mot presidentens hantering av Gazakriget. Blankrösterna varslar om möjliga problem framöver.


Utan någon egentlig utmanare blev Demokraternas primärval i Michigan på tisdagen en enkel match för sittande presidenten Joe Biden. Lika väntat var det att ex-presidenten Donald Trump skulle ta hem Republikanernas dito.

Övertaget för 77-årige Trump och 81-årige Biden var stort i partiernas respektive primärval i Michigan under tisdagen. Det lär bli de två som gör upp om presidentposten i november – om inte Trumps juridiska problem sätter käppar i hjulet.

Missnöjt i partiet

Det största motståndet mot Biden i Michigan var inte från någon annan kandidat, utan från anhängare till det egna partiet.

I Michigan bor många amerikaner med rötter i arabiska och muslimska länder. Inför primärvalet drevs en kampanj för att visa missnöje över USA:s stöd till Israel i kriget i Gaza genom att inte kryssa i Bidens namn på valsedeln, utan i stället välja alternativet "uncommitted", alltså en slags blankröst.

Med omkring hälften av rösterna räknade har mer än 64 000 personer röstat utan att ange någon kandidat. Det är långt fler än väntat och signalerar en svaghet i delar av den demokratiska väljarbasen i en delstat Biden inte har råd att förlora.

Michigan är en viktig vågmästarstat där majoriteten lätt kan svänga mellan partierna i presidentvalet. I valet 2016 skilde det bara 11 000 röster mellan Trump, som vann där, och Demokraternas dåvarande presidentkandidat Hillary Clinton. I valet 2020 var skillnaden 155 000 röster till fördel för Biden mot Trump.

Personerna bakom kampanjen mot Biden har uttryckt sig segervisst. Syftet med protesten var att skicka en varningssignal till Biden för att få honom att ändra sin inställning till Gazakriget – eller riskera betala för det politiskt i november.

Haley kvar

Trump ställdes i Michigan mot den enda kvarvarande republikanska utmanaren Nikki Haley – som inte hade någon chans. Trump har tagit hem alla republikanska primärval som hittills har hållits.

Nästa vecka hålls den så kallade supertisdagen då väljare i över 15 delstater och territorier får säga sitt i primärvalen.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!