Den största tågstationen i Greklands huvudstad Aten ekar tomt på onsdagen sedan en 24 timmar lång strejk utlysts.
Den största tågstationen i Greklands huvudstad Aten ekar tomt på onsdagen sedan en 24 timmar lång strejk utlysts. - Foto: Michael Varaklas/AP/TT

Strejker i Grekland på årsdag för tågtragedi

Ett år har gått sedan tågolyckan i norra Grekland då 57 personer omkom och runt 80 skadades. På onsdagen strejkar tjänstemän runt om i landet och kräver svar på vad som egentligen hände.


I strejken, som ska pågå i 24 timmar, deltar bland annat flygtrafikledare, taxichaufförer och kollektivtrafikanställda, också i protest mot landets höga levnadskostnader.

350 personer, inklusive många universitetsstudenter, befann sig på det persontåg som frontalkrockade med ett godståg den 28 februari 2023. Kollisionen inträffade strax efter att persontåget hade lämnat staden Larissa, 13 mil söder om Thessaloniki och cirka 38 mil norr om huvudstaden Aten.

Fackförbund hade i många år varnat för att de grekiska järnvägsnäten är underfinansierade, har för få anställda och är olycksbenägna efter många år av neddragningar.

"Ett år senare är vi tillbaka på gatorna för att ropa att vi inte glömmer", säger tjänstemannafacket Adedy i ett uttalande.

"De ansvariga för tragedin har fortfarande inte svarat för sina kriminella handlingar."

Fler än 30 000 personer har under onsdagen demonstrerat för att kräva rättvisa för offren, merparten i huvudstaden Aten och Thessaloniki, enligt polisen. Vid platsen för olyckan har runt 1 000 personer samlats, inklusive offrens anhöriga.

Ett definitivt svar på vad som skedde och vem som är skyldig har inte getts. Utredningen pågår fortfarande, med förhör som kommer att avslutas först den 8 mars.

Premiärminister Kyriakos Mitsotakis säger att utredningen har regeringens fulla stöd och samarbete.

— På denna sorgliga årsdag böjer vi våra huvuden till minne av de 57 oskyldiga människor vi förlorade och de skadades lidande, säger han.

Demonstration i Aten.
TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!