USA:s president Joe Biden innan sin avresa till Camp David på tisdagen.
USA:s president Joe Biden innan sin avresa till Camp David på tisdagen. - Foto: Alex Brandon/AP/TT

Biden: Vi måste få till en vapenvila

Den senaste samtalsrundan om vapenvila i Gaza har avslutats i Kairo – utan genombrott. USA:s president Joe Biden säger att allt ligger i Hamas händer nu.


Mellanöstern, Israel och Jerusalem kommer att bli "mycket farliga" platser om Israel och Hamas inte kan enas om ett avtal om eldupphör, säger Biden.

— Vi måste få till en vapenvila, säger han till reportrar utanför Vita huset och lägger till att han väntar på Hamas svar på det förslag som getts.

— Det ligger i Hamas händer nu. Israel har samarbetat med oss. Men vi får se. Vi har svaret inom några dagar.

Hamas "väntar på svar"

Utan ett färdigt avtal innan den muslimska fastemånaden ramadan, som inleds den 10 eller 11 mars, kommer situationen i hela regionen, och i synnerhet Jerusalem, bli "mycket mycket farlig", säger Biden.

På väg till Camp David påpekade han även att det inte finns några ursäkter för Israel att inte tillåta mer nödhjälp till Gaza.

Starten av ramadan beskrivs som en deadline för ett avtal om eldupphör.

Enligt Bassem Naim, ledande medlem av islamistiska Hamas, har den terrorstämplade rörelsen lagt fram sitt förslag till vapenvila till medlarna i Kairo och väntar på Israels respons.

— (Israels premiärminister Benjamin) Netanyahu vill inte nå en överenskommelse och bollen ligger nu hos amerikanerna, säger Naim till nyhetsbyrån Reuters.

Hamas förhoppning är att USA ska kunna sätta press på Israel att acceptera ett avtal.

Israeliska soldater nära Gazaremsan den 4 mars.

Israel deltog inte i de senaste diplomatiska försöken att nå ett eldupphör och har inte offentligt kommenterat samtalen i Kairo.

Dödlig attack

Parallellt med fredssamtalen fortskrider de israeliska attackerna mot Gaza. På tisdagen dödades minst 17 personer i staden Khan Yunis i södra Gaza, rapporterar nyhetsbyrån AP med hänvisning till palestinska myndigheter. På bilder från attacken ses döda och skadade människor dras ut ur rasmassor, bland dem ett barn.

En palestinsk kvinna ber för en släkting som dödats i en israelisk attack i Khan Yunis. Bild tagen den 26 februari.

Israels militär (IDF) säger i ett uttalande enligt AP att man genomfört räder av "militant infrastruktur" i Khan Yunis och försökt att evakuera civila.

Samtalen i Kairo, som pågått i flera omgångar, syftar till att nå en vapenvila som ska pågå i 40 dagar. Under tiden ska Hamas släppa gisslantagna i utbyte mot palestinska fångar som sitter fängslade i Israel. Stridspausen ska även möjliggöra införsel av bistånd till de hundratusentals nödställda i Gaza.

TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!