De nyblivna äkta makarna Petros Hadjopoulos och Anastasios Samouilidis med sin hund Jerry efter ceremonin i Atens rådhus.
De nyblivna äkta makarna Petros Hadjopoulos och Anastasios Samouilidis med sin hund Jerry efter ceremonin i Atens rådhus. - Foto: Michael Varaklas/AP/TT

Samkönat par vigt i Grekland: "En dröm"

På torsdagen vigdes det första samkönade paret i Atens rådhus. Ceremonin hölls tre veckor efter att Grekland, som första ortodoxt kristna land i världen, beslutade att legalisera samkönade äktenskap.


Författaren Petros Hadjopoulos och juristen Anastasios Samouilidis blev först ut. Hadjopoulos beskriver bröllopet som "en dröm som vi aldrig ens vågade föreställa oss i våra tonår".

— Det finns en symbolism i detta. Jag förstår att äktenskap inte är något för alla, men för människor som växte upp i Grekland på 1980- och 90-talet, när killar som vi levde en väldigt ensam tillvaro, är även symboler väldigt värdefulla.

Premiärminister Kyriakos Mitsotakis drev igenom jämställdhetslagstiftningen den 15 februari, trots motstånd både inom hans eget parti och från landets mäktiga ortodoxa kyrka. Lagändringen, som även innebär att samkönade par får adoptera, har beskrivits som historisk av hbtq-organisationer.

Efter torsdagens vigsel hyllar Atens borgmästare Haris Doukas ceremonin som ett "historiskt ögonblick" och uppmanar fler grekiska samkönade par att knyta äktenskapets band.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!