Thailändska kvinnor i Bangkok utklädda till gravida kräver betald föräldraledighet i upp till 180 dagar.
Thailändska kvinnor i Bangkok utklädda till gravida kräver betald föräldraledighet i upp till 180 dagar. - Foto: Sakchai Lalit/AP/TT

I bilder: Världens kvinnor tågar för jämställdhet

Inte många segrar att fira, men däremot mycket att protestera mot. Den 8 mars kräver kvinnor världen över ökade rättigheter, lika löner och ett slut på mäns våld mot kvinnor.


Fakta: Internationella kvinnodagen

Den internationella kvinnodagen uppmärksammas årligen den 8 mars och instiftades 1910 vid den socialistiska världsorganisationen Andra internationalen i Köpenhamn. Initiativet kom från kvinnorättskämpen Clara Zetkin.

I Sverige har kvinnodagen uppmärksammats sedan 1912, först på varierande datum under våren.

1977 antog FN en resolution som rekommenderar ett allmänt uppmärksammande av en internationell kvinnodag.

En flicka deltar i en kvinnomarsch i Pakistans huvudstad Islamabad. Pakistan är ett av världens mest ojämställda länder, sett till lönegap, samhällsnormer och utsatthet för våld.
Filippinska kvinnoaktivister i Manila tar av sig sina bh:ar för att symbolisera att de slår sig fria från samhällets begränsningar.
På många håll har kvinnor även demonstrerat till stöd för palestinska kvinnor. På bilden en kvinnodagsmarsch i Libanons huvudstad Beirut.
Studenter i Barcelona demonstrerar för minskat lönegap och mot mäns våld mot kvinnor.
"Vi behöver rättigheter 365 dagar om året" och "uppfostra din son" lyder skyltarna under en kvinnomarsch i Kirgizistans huvudstad Bisjkek.
Italienska kvinnor protesterar mot våld mot kvinnor och patriarkatet i huvudstaden Rom.
Kvinnor i Paris under 8 mars-ceremonin på Place Vendôme, då aborträtten formellt skrevs in i Frankrikes grundlag.

Internationella kvinnodagen skriver Frankrike in aborträtten i landets författning. Grundlagsändringen har hyllats som en seger för kvinnors rättigheter och ses av många fransmän som en milstolpe i kampen för jämställdhet. Men inte av alla.

— Det är en rökridå. Regeringen förstör vårt sjukvårdssystem, så många kliniker för familjeplanering har stängts, säger 32-åriga Arya Meroni till nyhetsbyrån AP.

Frankrike har länge brottats med dyster statistik gällande mord på kvinnor och sexuella trakasserier. Franska kvinnor har också lägre löner och lägre pension än män – särskilt kvinnor som inte är vita.

Turkisk protest mot våld

Så ser det ut i merparten av världens länder. Under fredagen har kvinnor världen över samlats för att protestera mot det rådande systemet.

Kvinnor i Thailand marscherade med krav på bättre arbetsvillkor, indonesiska kvinnor med ilskna slagord mot våld och trakasserier på jobbet, och sydkoreanska kvinnor med krav på ökat fokus på jämställdhet i det stundande parlamentsvalet.

I turkiska städer protesterade kvinnor mot de skyhöga nivåerna av våld mot kvinnor, likaså i bland annat Mexiko, Pakistan och Kirgizistan.

Trotsade talibaner

I andra länder syntes inte fullt lika många kvinnor på gatorna. I Ryssland hyllade president Vladimir Putin de ryska kvinnor som strider för Ryssland i Ukraina och de som väntar på sina makar och söner där hemma. I Indien kungjorde premiärminister Narendra Modi sänkta priser på gas till matlagning, enligt ett inlägg på X som ett led i landets kamp för att "stärka kvinnor".

I Afghanistan, ofta kallat världens värsta land att vara kvinna, samlades kvinnor i mindre samlingar för att undgå landets extremreligiösa talibanstyre. I flera städer protesterade de med skylda ansikten och krav på att få återvända till skolor och universitet.

— Det är smärtsamt att en kvinna helt saknar värde i vårt samhälle i dag. Hon har inga rättigheter, säger en anonym kvinna till nyhetsbyrån AFP.

Även i Pakistan, ett av världens mest ojämställda länder, samlades kvinnor för att protestera mot våld, gatutrakasserier, lönegapet och bristen på kvinnor inom politiken.

TT
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!