En reklamtavla efterlyser fler soldater till den ryska militären som både rekryterar i och utanför landets gränser. Arkivbild.
En reklamtavla efterlyser fler soldater till den ryska militären som både rekryterar i och utanför landets gränser. Arkivbild. - Foto: AP/TT

Indier lockas till fronten i Ukraina: "Vill hem"

Tiotusentals ryska soldater har dödats i kriget i Ukraina. Nu söker Moskva fler stridande med hjälp av rekryterare i och utanför Ryssland. Indier och nepaleser vid fronten uppger att de har lurats eller tvingats att ansluta sig till den ryska militären.


Ryssland behöver fler soldater, och rekryterar brett.

— Varje större stad har ett rekryteringscenter där utländska medborgare behandlas, säger en indisk översättare vid ett militärt rekryteringscenter i Moskva.

Han uppger att han själv har varit delaktig i värvning av mellan 70 och 100 indiska medborgare, och betydligt fler nepaleser.

I Nepal har regeringen förbjudit medborgare att arbeta i Ryssland eller i Ukraina efter uppgifter om att tusentals nepaleser har hamnat i de ryska styrkorna i Ukraina. Vissa frivilligt, men andra uppger att de blivit lurade, skriver The Guardian. Både indier och nepaleser har dödats i kriget.

Enligt vittnesmål från indier och nepaleser har de lovats jobb – utan att det nämnts att det handlar om aktiv krigföring – och sedan tvingats att skriva på kontrakt på ryska och blivit fråntagna sina pass. Senare har de fått veta att de skrivit på för ett år i den ryska militären, varpå de fått militär träning och skickats till fronten.

Global kampanj

Indien har en god relation till Ryssland och har inte uttryckligen fördömt kriget. Flera indier har uppgett att de svarat på filmklipp i sociala medier om jobb som ”armémedhjälpare”.

Inläggen gjordes av en rekryterare i Dubai, som i en video säger att han mot betalning kan hjälpa dem att få jobb inom den ryska militären – utan att strida.

Rekryteraren uppger att han blev förvånad när personer som han hade rekryterat sedan blev tilldelade vapen. Enligt honom bestämde han sig för att avbryta rekryteringen när han fick höra att flera skickades tillbaka döda och att andra återvände skadade. Hans video har dock inte tagits bort.

Känner sig lurade

Anhöriga till indiska rekryter anser att de har blivit lurade och anklagar indiska myndigheter att inte göra tillräckligt för att de ska komma ur den svåra situationen. En som värvats av rekryteraren i Dubai är en tidigare arbetslös man från Uttar Pradesh i norra Indien. Han säger att han har stridit vid fronten i Donetsk.

— Jag skadades i striderna och fördes till sjukhus, och därifrån kunde jag fly på något sätt, säger han.

En 27-årig man säger att han tillsammans med andra befinner sig i regionen Cherson där de väntar på att placeras ut vid fronten.

— Jag kan kallas ut för att slåss när som helst, säger han.

— Jag är rädd och jag vill bara åka hem.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!