Rök ovanför norra Gaza, här sett från södra Israel.
Rök ovanför norra Gaza, här sett från södra Israel. - Foto: Ariel Schalit/AP/TT

Fortsatta strider i Gaza när ramadan inleds

Trots att ramadan inleds för många av världens muslimer fortsätter de hårda striderna i Gaza. Fler än 31 000 personer har dödats i landremsan sedan kriget bröt ut i oktober, enligt det Hamasstyrda hälsodepartementet i Gaza.


Det har varit medlarnas mål att en vapenvila ska träda i kraft före den muslimska fastemånaden ramadan, som beroende på när nymånen siktas inleds i dagarna.

Men förhandlingarna har misslyckats och kriget fortsätter i Gaza. Under ett dygn har 85 personer dödats, enligt det Hamasstyrda hälsodepartementet. Den israeliska militären säger sig ha dödat "militanta" i centrala Gaza och ha styrkor i närstrid i staden Khan Yunis.

Både Israel och Hamas har beskyllt varandra för att förhandlingarna om vapenvila inte har lett till någon överenskommelse.

Köar för vatten

Hamas uppges ha velat att en överenskommelse ska staka ut en väg mot ett permanent slut på kriget. Israel uppges ha velat ha en mer begränsad uppgörelse där dess offensiv förr eller senare skulle kunna återupptas.

Medan striderna pågår fortsätter bristen på bland annat mat och vatten i Gaza. Enligt hälsodepartementet har minst ett tjugotal barn dött av undernäring och uttorkning.

I Gaza köar palestinier som tvingats fly på grund av kriget vid en lastbil som har lite dricksvatten.

Leveranser till sjukhus

— Nu, på vanliga dagar, kan vi knappt få vatten, så hur blir det med den kommande ramadan? frågar sig Nesreen Abu Yussef, och berättar om att sjuka barn som behöver mat blir yra.

— Jag lovar, under de senaste fem månaderna har vi inte sett ett enda ägg eller kött.

Enligt FN är tillgången till norra Gaza särskilt svår.

WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus uppger dock att leveranser med medicinska förnödenheter till två sjukhus i norra Gaza genomfördes under lördagen. Men han tillägger att "vi behöver kontinuerlig, säker tillgång till sjukvårdsinrättningar" för att människor ska kunna få livräddande vård.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!