Prinsessan Kate i november 2023.
Prinsessan Kate i november 2023. - Foto: Frank Augstein/AP/TT

Kate om omtvistat foto: Experimenterade

Det första officiella fotot med prinsessan Kate på månader avpublicerades av flera nyhetsbyråer efter misstänkt manipulation. Nu ber prinsessan om ursäkt för sin bildredigering.


Bilden på Kate omgiven av sina tre barn var den första officiella bilden på prinsessan sedan hennes bukoperation för nästan två månader sedan.

"Tack för dina vänliga önskningar och fortsatta stöd under de senaste två månaderna", skrev Kate i ett inlägg publicerat i sociala medier tillsammans med bilden.

På måndagen valde flera internationella nyhetsbyråer att avpublicera fotot, som redan prytt omslagen på flera brittiska tidningar och synts i tv-sändningar världen över. Bland annat AP, AFP och Reuters hänvisade till misstänkt manipulation – exempelvis tycktes prinsessan Charlottes hand märkligt rak.

Nu väljer prinsessan Kate själv att gå ut och be om ursäkt via kronprinsparets Instagram.

"Likt många amatörfotografer experimenterar jag ibland med redigering. Jag vill be om ursäkt för all förvirring orsakad av familjefotografiet som vi delade i går", skriver hon.

AP var en av många nyhetsbyråer som skickade ut en varning om att bilden på prinsessan Kate med barn var manipulerad.

Publiceringen av bilden följde veckor av ryktesspridning, spekulationer och konspirationsteorier på sociala medier om vad som hänt Kate sedan hon lämnade ett sjukhus den 29 januari, efter att ha varit inlagd i nästan två veckor efter den planerade bukoperationen.

Prinsessan hade på måndagen inte synts i offentligheten sedan juldagen.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!