Kinas president visas på en skärm under folkkongressens avslutande dag på måndagen.
Kinas president visas på en skärm under folkkongressens avslutande dag på måndagen. - Foto: Ng Han Guan/AP/TT

Xis vision i centrum vid folkkongressen

Årets välkoreograferade folkkongress har avslutats i Kina. Det veckolånga mötet har i vanlig ordning visat i princip enhälligt stöd för ledaren Xi Jinpings vision för landet.


Kina ska återuppliva landets ekonomi som har drabbats hårt av en komplicerad bostadsmarknad, låg inhemsk efterfrågan och rekordhög ungdomsarbetslöshet. Det var ett av beskeden från folkkongressen som avslutats på måndagen.

Hur det ekonomiska lyftet ska gå till rent praktiskt specificeras inte.

— Arbetare står inför vissa utmaningar och problem i anställningen, och mer ansträngningar måste göras för att stabilisera sysselsättningen, säger Wang Xiaoping, minister för mänskliga resurser och social trygghet.

Kongressen är fylld av möten som noggrant har utformats för att inte tillåta överraskningar. De närmare 3 000 delegaterna godkände bland annat en reviderad lag som anvisar Kinas styre att följa Xis vision. Omröstningen landade på 2 883 mot åtta, och med nio nedlagda röster. Andra åtgärder godkändes med liknande marginaler.

Under den gångna veckan har en viktig årlig traditionell presskonferens skrotats, åtgärder har vidtagits för att stärka sekretessen kring beslutsfattande och även för att stärka befogenheterna för att hantera hot mot landets styre.

Ordföranden för nationella folkkongressens ständiga utskott, Zhao Leji, avslutade mötet med att uppmana människor att förenas närmare under Kommunistpartiets ledarskap "med kamrat Xi Jinping i sin kärna".

TT
/
Hot
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!