Premiärminister Narendra Modi håller ett valtal i Srinagar i den av Indien kontrollerade delen av Kashmir. Bild från förra veckan.
Premiärminister Narendra Modi håller ett valtal i Srinagar i den av Indien kontrollerade delen av Kashmir. Bild från förra veckan. - Foto: AP/TT

Omstridd lag blir verklighet i Indien

Indien ska börja implementera en kontroversiell medborgarskapslag som antogs för fyra år sedan.


Lagen gör det lättare för invandrare från grannländer att få medborgarskap – men inte om de är muslimer. Det har orsakat starka protester, som urartade i våldsamma upplopp där ett hundratal personer dödades.

Premiärminister Narendra Modi har kritiserats för att driva en starkt hindunationalistisk politik och öka motsättningarna mellan muslimer och hinduer i landet, där de runt 200 miljoner muslimerna är en minoritet.

Indien går till parlamentsval i maj, och att lagen nu ska genomdrivas ses som ett led i Modis valstrategi att samla nationalistiska röster.

Modi invigde tidigare i år ett jättelikt hinduistiskt tempel i staden Ayodhya som uppförts på resterna av en moské från 1500-talet. 1992 förstördes moskén av hinduiska aktivister, vilket utlöste upplopp med religiösa förtecken där 2 000 människor dödades.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!