Frågan om EU-stöd till Ungern och dess premiärminister Viktor Orbán leder nu till en domstolstvist mellan EU-parlamentet och EU-kommissionen. Arkivbild.
Frågan om EU-stöd till Ungern och dess premiärminister Viktor Orbán leder nu till en domstolstvist mellan EU-parlamentet och EU-kommissionen. Arkivbild. - Foto: Khalil Hamra/AP/TT

Internstrid i EU om Orbáns pengar

EU-parlamentet tar EU-kommissionen till domstol över beslutet att släppa tidigare frusna stödmiljarder till Ungern.


Tvisten gäller motsvarande över 100 miljarder svenska kronor som EU-kommissionen länge höll inne på grund av oro över korruptionsbekämpning och rättsligt oberoende i Ungern. Strax innan EU-ländernas infekterade toppmöte i december 2023 gavs dock klartecken till utbetalning, med hänvisning till att Ungern genomfört de nödvändiga reformer som krävts.

Många var dock kritiska och menade att klartecknet bara kom till för att få Ungerns premiärminister Viktor Orbán att gå med på medlemskapsförhandlingar och mer stöd till Ukraina.

"Utpressning från Orbáns sida, snarare än en korrekt bedömning av ungerska reformer", säger exempelvis tyske EU-parlamentsledamoten Sergey Lagodinsky i ett pressmeddelande.

— En stor sak, man kan inte se mellan fingrarna på Ungerns agerande, säger i sin tur svenska Alice Bah Kuhnke (MP) på en pressträff i Strasbourg.

Det formella beslutet att ta saken till EU-domstolen väntas på torsdag efter en nästan enhällig rekommendation från parlamentets rättsutskott, Juri, sent i måndags.

TT
/
EU
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!