USA:s president Joe Biden har i och med primärvalet i Georgia säkrat tillräckligt med stöd för att formellt nomineras till Demokrateras kandidat i presidentvalet i november.
USA:s president Joe Biden har i och med primärvalet i Georgia säkrat tillräckligt med stöd för att formellt nomineras till Demokrateras kandidat i presidentvalet i november. - Foto: Evan Vucci/AP/TT

Upplagt för Biden mot Trump igen

Den sittande presidenten Joe Biden och expresidenten Donald Trump har samlat tillräckligt stöd för att kunna nomineras till Demokraternas respektive Republikanernas presidentkandidat i det amerikanska presidentvalet den 5 november.


Om inte ålderskrämpor, främst för 81-årige Biden, eller Trumps, 77 år, rättsliga problem lägger hinder i vägen är allt upplagt för en repris av presidentvalet 2020 då Biden besegrade Trump. Sedan dess har Trump ogrundat påstått att han bestals på segern genom valfusk.

I och med tisdagens primärval för partierna i delstaterna Georgia, Mississippi och Washington state har både Biden och Trump fått stöd för delegater som ger dem majoritet när partierna i sommar formellt kan nominera dem.

Trump talar, i en video på sociala medier, om en segerns dag.

"Men nu måste vi börja jobba igen för vi har den värsta presidenten i vårt lands historia. Vi har inte tid att fira, fira får vi göra om åtta månader när valet är över", uttalar Trump om Biden och vad som väntar.

Donald Trump har stöd av tillräckligt många delegater för att kunna nomineras till Republikanernas presidentkandidat i augusti, inför presidentvalet i november.

Biden välkomnar resultatet och beskriver den trolige utmanaren Trump som ett hot mot demokratin.

"Han (Trump) driver en kampanj präglad av bitterhet och hämndlystnad som strider mot idén om vad Amerika är och står för", säger Biden i ett uttalande.

"Jag är hedrad över att den breda koalition av väljare som representerar det demokratiska partiets mångfald runt om i landet igen har satt sin tilltro till mig att leda partiet och landet i ett läge där det hot Trump utgör är större än någonsin", tillägger Biden som fyller 82 år i november.

TT
/
/
Hot
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!