Jimmy 'Barbecue' Chérizier, pratar med journalister i kvarteret Delmas i huvudstaden Port-au-Prince.
Jimmy 'Barbecue' Chérizier, pratar med journalister i kvarteret Delmas i huvudstaden Port-au-Prince. - Foto: Odelyn Joseph/AP/TT

Så vill gängbossen "Barbecue" ta över Haiti

Han leder en "favela-armé" och kallas Haitis mäktigaste man. I veckan fick gängledaren "Barbecue" sin vilja igenom, när den haitiske ledaren Ariel Henry avgick mitt i en eskalerande kris som förvandlat önationen till helvetet på jorden. Nu tror bedömare att "Barbecue" vill ge sig in i politiken.


"Barbecue", eller Jimmy Chérizier, som han egentligen heter, står i centrum av krisen i Haiti. Gängledaren hävdar att han fick sitt smeknamn från mammans jobb som försäljare av friterad kyckling på huvudstaden Port-au-Princes gator. Många andra menar att det kommer från hans rykte om att ta död på folk genom att bränna dem levande, skriver The Guardian.

Innan Chérizier tog sig an rollen som gängledare arbetade han under flera år som polis, men avskedades från kåren 2018 efter anklagelser om att ha deltagit i en massaker där ett 70-tal människor dödades och flera hundra skadades.

Politiska ambitioner

De senaste dagarna har "Barbecue" hotat med inbördeskrig om inte den tillförordnade premiärministern Ariel Henry skulle avgå, vilket nu alltså har skett.

Gängledaren menar att han vill förändra systemet i grunden och bygga ett helt nytt Haiti. Men vad det är han faktiskt vill och hur det ska gå till är svårt att svara på, säger Mats Lundahl, mångårig Haitikännare och professor emeritus i utvecklingsekonomi vid Handelshögskolan.

— Han har ju någon sorts politiska ambitioner, om än grumliga sådana.

Två scenarier

Två olika scenarier framstår nu som möjliga, enligt Lundahl. Det ena är att "Barbecue" tar makten i en kupp, det andra en längre process där han på sikt allierar sig med politiker för att kontrollera politiken och på så sätt blir lämnad i fred.

— En kupp med våld medför vissa risker. Framför allt en utländsk intervention i större skala än nu. Jag tror inte att något drastiskt kommer att hända de kommande dagarna, säger Lundahl.

— Jag tror att han kommer sitta lugnt i båten en tid och fundera på vad han ska göra.

"Fattigas kamp"

"Barbecue" försvarar sina blodiga handlingar genom att hävda att han för de fattigas kamp mot korrupta makthavare, något Mats Lundahl menar att det inte ligger mycket i.

— Vad har han gjort mot de fattiga? Jo, massakrerat dem.

— Gängen går in i varandras territorier och plundrar. Är man de fattigas vän så gör man knappast så.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!