Carles Puigdemont, som utöver separatistledare är EU-parlamentariker, under ett sammanträde i Bryssel. Arkivbild.
Carles Puigdemont, som utöver separatistledare är EU-parlamentariker, under ett sammanträde i Bryssel. Arkivbild. - Foto: Omar Havana/AP/TT

Puigdemont kan bli katalanernas president igen

I oktober 2017 ledde Carles Puigdemont ett olovligt självständighetsförsök från Spanien. Nu vill partiet Junts att han ställer upp i Kataloniens regionval igen. På torsdagen röstade deputeradekammaren ja till en lag om amnesti – som låter honom återvända till Spanien efter flera år i exil.


Regionpresident Pere Aragonès, tillhörande separatistpartiet ERC (vänster), utlyste i onsdags oväntat nyval i Katalonien den 12 maj efter att flera föreslagna budgetprojekt röstats ned.

För de borgerliga separatisterna Junts generalsekreterare Jordi Turull har det varit självklart att Carles Puigdemont ska vara partiets kandidat, rapporterar El País.

Från EU-parlamentet förklarade Puigdemont att allt är i ett tidigt skede och att han inte har hunnit samtala med sitt parti om det än – men stängde inga dörrar.

Lever i exil

Den katalanska separatistkampen nådde sin kulmen i oktober 2017, när många katalaner röstade om självständighet från Spanien. Folkomröstningen, som förklarades olaglig, slogs ned med våld av centralstyret i Madrid.

Senare utropade Puigdemont, då regionpresident, Kataloniens självständighet från Spanien. Därefter följde en rättsprocess där katalanska politiker och aktivister anklagades för bland annat uppvigling. Puigdemont flydde till Belgien och har bott där sedan dess.

Under flera år har det varit relativt lugnt mellan Katalonien och centralstyret. Även om kravet på självständighet fortsatt finns kvar har förespråkarna valt mindre konfrontativa metoder.

En banderoll med texten "fria politiska och exilerade fångar" upphängd på Palau de la Generalitat, regionstyrets huvudsäte. Arkivbild från maj 2019.

Väntar på amnesti

Men sedan parlamentsvalet i juli 2023 har frågan kommit upp till ytan igen. Pedro Sánchez, ledare för socialdemokratiska PSOE, behövde de katalanska partiernas stöd för att släppas igenom som premiärminister.

Ett av kraven från Junts var amnesti för dem som ställts inför rätta. I november förra året nådde partierna en överenskommelse och Sánchez kunde bilda regering.

Motståndarna, som representeras politiskt av konservativa Partido Popular (PP) och ytterhögerpartiet Vox, anser att uppgörelsen är "politisk korruption" och stora protester har hållits runt om i landet.

På torsdagen godkändes lagen om amnesti slutligen av deputeradekammaren. Nu överlämnas lagen till senaten, som inte har makten att upphäva den.

Enligt spanska medier väntas processen förhalas eftersom PP har egen majoritet där. Senast om två månader väntas lagen dock ha godkänts, rapporterar RTVE.

Huruvida Puigdemont hinner hem till det katalanska valet den 12 maj – och om han ställer upp – återstår att se.

— Den dag jag fattar ett beslut om detta kommer jag naturligtvis att meddela det, säger han från exilen.

Spaniens premiärminister Pedro Sánchez och vice premiärminister María Jesús Montero i parlamentet i Madrid.
TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!