Israel förnekar skott mot hjälpsökande

Hamasstyrda hälsodepartementet i Gaza uppger att minst 29 människor har dödats och 155 sårats när de beskjutits av israeliska soldater i väntan på livsmedel i Gaza. Men Israel förnekar att de låg bakom händelsen – i stället var det beväpnade palestinier som sköt, enligt den israeliska militären.


Människor hade samlats vid en rondell i Gaza stad i norra Gazaremsan när de besköts av israeliska styrkor från "stridsvagnar och helikoptrar", hävdar hälsodepartementet i ett uttalande.

Mohammed Ghurab, chef för akutmottagningen vid ett sjukhus i norra Gaza, sade till AFP att "ockupationsstyrkorna sköt direkt" mot människor som väntade på en bil som skulle leverera mat.

Israels militär (IDF) tillbakavisar uppgifterna som "falska".

"Uppgifter i pressen om att israeliska styrkor attackerat dussintals Gazabor vid ett distributionscenter för nödhjälp är felaktiga", men enligt uttalandet ska militären "analysera incidenten seriöst".

I stället hävdar man att det var beväpnade palestinier som öppnade eld mot civila i väntan på hjälpkonvojen. De ska även ha fortsatt att skjuta "när folkmassan från Gaza började plundra lastbilarna", hävdar den israeliska armén i ett uttalande.

Svårigheterna med att komma in med nödhjälp till Gaza landvägen har gjort att flera länder börjat använda sig luft- och sjövägar för hjälpsändningar.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!