Kim Jong-Un tillsammans med sin dotter Kim Ju-Ae i samband med ett framträdande i helgen.
Kim Jong-Un tillsammans med sin dotter Kim Ju-Ae i samband med ett framträdande i helgen. - Foto: Korea News Service/AP/TT

Nyckelordet tecken på Kim Jong-Uns efterträdare

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un har gjort ett framträdande med sin dotter. För första gången ges nu indikationer om att hon ses som en framtida ledare av det slutna landet.


De båda närvarade vid en militärövning i helgen och bland annat har det publicerats bilder på när dottern Kim Ju-Ae ses övervaka övningen genom en kikare. Det mest anmärkningsvärda är dock att landets statsstyrda nyhetsbyrå refererade till dottern som en framstående person vad gäller "hyangdo" – en nordkoreansk term som betyder ungefär "vägledning". Enligt utländska bedömare används begreppet vanligtvis bara för landets högsta ledare och deras efterträdare.

Det här är första gången som Kim Ju-Ae lyfts fram i nivån som ledare, säger Yang Moo-Jin, chef vid universitetet för Nordkoreastudier i Seoul.

Dottern omnämndes för första gången 2022 och har därefter setts närvara vid flera olika tillfällen, bland annat militärparader och ett officiellt besök på en vapenfabrik. Före 2022 var den enda bekräftelsen av hennes existens ett uttalande från före detta basketstjärnan Dennis Rodman som 2013 besökte Nordkorea och sade att han träffat en dotter till Kim Jong-Un.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!