Island har drabbats av ett nytt vulkanutbrott. Turistmagneten Blå lagunen har evakuerats på turister och stängt ned verksamheten.
Island har drabbats av ett nytt vulkanutbrott. Turistmagneten Blå lagunen har evakuerats på turister och stängt ned verksamheten. - Foto: Marco di Marco/AP/TT

Utbrottet på Island det största sedan december

Grindavík på Island har än en gång tömts på invånare. Det pågående vulkanutbrottet är det kraftigaste av de fyra som har drabbat Reykjaneshalvön sedan i december. Hundratals turister har evakuerats då lava återigen flödar mot kuststaden.


Kuststaden Grindavík, som evakuerats flera gånger de senaste månaderna, har tömts på invånare och omkring 700 personer evakuerades från turistattraktionen Blå lagunen under lördagskvällen.

Vulkanutbrottet började klockan 20.23 på lördagen och bedöms vara det kraftigaste av de fyra utbrott som drabbat området sedan december, enligt det isländska väderinstitutet Vedurstofa.

Övervakar aktiviteten

Under natten uppdaterade Vedurstofa varningskartan för området då lavan fortsätter söderut och mot sydväst. Lavaströmmen är betydligt bredare än det senaste utbrottet i februari och har trängt fram i en hastighet om cirka en kilometer i timmen, uppskattar Kustbevakningen.

Den seismiska aktiviteten i området övervakas.

— Efter att utbrottet började har den seismiska aktiviteten minskat. Det finns fortfarande några små jordbävningar där, men ganska få av dem, säger Pálmi Erlendsson vid Vedurstofa till isländska Rúv under förmiddagen.

Lavaflödet har saktat ned. Dock har lava börjat flöda från dammar av lava som har bildats. Tidigare fanns farhågan att lavan kunde börja rinna snabbt om dammarna brast men inledningsvis verkar flödet relativt långsamt.

— Vi har folk på plats som mäter detta och det verkar ganska långsamt just nu, säger Vídir Reynisson vid civilförsvaret under förmiddagen lokal tid, rapporterar Rúv.

Skyddsvallar

På söndagsmorgonen var det fortfarande oklart om lavan kommer att nå havet, enligt geoingenjören Jón Haukur Steingrímsson som besökte platsen tillsammans med en reporter från Rúv.

Han kunde dock konstatera att skyddsvallarna gjort sitt jobb och att lavan flöt smidigt längs dem som planerat.

Det är det sjunde utbrottet på Reykjanes räknat från mars 2021. Innan dess hade det inte varit något vulkanutbrott på halvön på 800 år.

Flera hus i staden Grindavík förstördes av lavans framfart i februari.

Lava tränger fram efter utbrottet mellan Hagafell och Stóra-Skógfell på Reykjaneshalvön. Flygbild från isländska civilförsvaret.
TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!