Israels premiärminister Benjamin Netanyahu skakar hand med Tysklands förbundskansler Olaf Scholz efter en gemensam pressträff i Jerusalem.
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu skakar hand med Tysklands förbundskansler Olaf Scholz efter en gemensam pressträff i Jerusalem. - Foto: Leo Correa/AP/TT

Scholz i Jerusalem manar till långvarig vapenvila

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz manar till att alla gisslan som hålls av terrorstämplade Hamas friges och att det följs av en långvarig vapenvila.


Scholz uppmaning kommer under en pressträff tillsammans med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, som han under söndagen träffat i Jerusalem.

— Vi förstår gisslans familjer som säger att efter över fem månader så är det dags för ett omfattande gisslanavtal för att rädda de som fortfarande är tillfångatagna, säger Scholz.

Netanyahu, som senast under söndagsmorgonen upprepade sina planer på att genomföra en markoffensiv i hårt ansatta Rafah i Gaza, säger under samma pressträff att israeliska styrkor inte kommer att invadera staden utan att civila först kunnat fly.

— Vårat mål med att eliminera kvarvarande terroristbataljoner i Rafah går hand i hand med att möjliggöra för civil befolkning att lämna Rafah. Det är ingenting som vi kommer att göra medan befolkningen hålls inlåst på plats, säger premiärministern.

Netanyahu säger också att Israel inte kommer att acceptera något fredsavtal som gör Israel "svagt och utan förmåga att försvara sig".

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!