Israeliska soldater utanför Shifasjukhuset i Gaza stad i november förra året. Arkivbild.
Israeliska soldater utanför Shifasjukhuset i Gaza stad i november förra året. Arkivbild. - Foto: Victor R. Caivano/AP/TT

Israels militär: Terrorister dödade på sjukhus

Israelisk militär har än en gång belägrat Shifasjukhuset i Gaza stad och uppmanat civila att lämna området. Enligt militären har ett tjugotal personer som beskrivs som terrorister dödats, en av dem en högt uppsatt Hamasledare.


I skydd av natten tog sig tungt beväpnade styrkor in i sjukhuset tidigt på måndagen. Enligt vittnen hördes skottlossning samtidigt som sjukhuset omringades, rapporterar Al Jazeera. Flera personer har dödats i beskjutningen, uppger även Gazas Hamasstyrda hälsomyndigheter. Ytterligare flera uppges ha dött i en brand som brutit ut vid sjukhusets entré.

Israels militär säger att ett tjugotal terrorister dödats, en av dem en högt uppsatt befälhavare för terrorstämplade Hamas, rapporterar israeliska medier. Militären uppger också att de beskjutits av Hamasmän under räden och att fler än 200 personer gripits.

Enligt Al Jazeera greps tv-nätverkets korrespondent i Gaza medan han rapporterade om räden. Journalisten släpptes senare under måndagskvällen.

Flera räder

Sedan krigets start har Israel genomfört fyra räder mot Shifasjukhuset, som är Gazaremsans största. I november stormade Israel sjukhuset i en blodig räd som fördömdes av stora delar av världssamfundet.

Då fick patienter och personal en timme på sig att evakuera komplexet. Flera anställda greps, däribland sjukhuschefen Mohammad Abu Salmiya.

Under måndagsmorgonen släpptes flygblad med uppmaningar om att evakuera området ned kring sjukhuset. En talesperson för Israels militär skrev på X att alla bör lämna området omedelbart.

Många vid sjukhuset

I dagsläget befinner sig runt 30 000 människor i eller vid komplexet, enligt uppgifter från Gazas hälsodepartement. Många av dem uppges vara palestinier på flykt som tagit skydd i al-Shifa. Enligt myndigheterna hotas hundratals liv av den senaste israeliska belägringen, som beskrivs som en "massaker mot sjuka, skadade och flyende".

Enligt Israels underrättelser har seniora Hamasterrorister omgrupperat sig inne i sjukhuset och använder det för att "bedriva och främja terroristverksamhet".

Al Jazeera rapporterar att israelisk militär även stormat en skola i närheten av sjukhuset och gripit flera män.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!