Palestinier på flykt. Arkivbild.
Palestinier på flykt. Arkivbild. - Foto: Hatem Ali/AP/TT

Explosioner och skjutningar vid sjukhus i Gaza

Explosioner och skjutningar skakar Gazas största sjukhus och närliggande kvarter, när de israeliska styrkorna för andra dagen belägrar al-Shifa i Gaza stad. Det är väldigt svårt just nu, säger Emy Shaheen som bor i närheten.


En stor brand har rasat i flera timmar i närheten av sjukhuset, säger Emy Shaheen i en ljudinspelning till AP, där upprepade smällar hörs i bakgrunden.

Israels militär säger sig ha dödat vad som beskrivs som fler än 50 beväpnade Hamasmedlemmar under belägringen, enligt Times of Israel.

Militären säger sig också ha tillfångatagit runt 180 misstänkta i räden. Siffran skiljer sig från de 200 som i måndags sades ha gripits, vilket kan tyda på att vissa frigetts.

Det var tidigt på måndagen som tungt beväpnade israeliska styrkor tog sig in i sjukhuset, i skydd av natten. Människor som sökt skydd i närheten har återigen tvingats på flykt.

Sedan krigets start har Israel genomfört flera räder mot Shifasjukhuset, som är Gazaremsans största. I november stormade Israel sjukhuset i en blodig räd som fördömdes av stora delar av världssamfundet.

"Avvisar internationellt tryck"

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu säger att trycket blir allt hårdare på Israel.

— Vi är, självklart, under ett ökande internationellt tryck, som vi avvisar för att kunna uppnå krigets mål, säger han.

Israel har uttalat flera mål med Gazakriget: att befria alla gisslan i Gaza, utplåna terrorstämplade Hamas och "se till att Gaza aldrig mer utgör ett hot mot Israel".

Netanyahu står fast vid att landet, för att lyckas utplåna Hamas, behöver "eliminera de kvarvarande bataljonerna i Rafah".

Diskussion med USA

Premiärministerns uttalande görs efter måndagens besked från USA, där det meddelades att Netanyahu gått med på att skicka en delegation av högt uppsatta israeliska tjänstemän till Washington för att diskutera planerna för Rafah.

— Vi har en diskussion med amerikanerna om behovet att gå in i Rafah, inte om behovet att förinta Hamas, säger Netanyahu på tisdagen.

Majoriteten av civilbefolkningen i Gaza har tagit sin tillflykt till Rafah, som är den sydligaste staden i området. Israels planer på en markoffensiv i Rafah har mötts av kritik från delar av omvärlden, däribland USA.

TT
/
Hot
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!