Arkivbild på en falsk karettsköldpadda i Georgia, USA.
Arkivbild på en falsk karettsköldpadda i Georgia, USA. - Foto: Georgias departement för naturresurser/AP/TT

Tropisk sköldpadda på Jylland – "sensation"

En havssköldpadda som vanligen håller till i tropiska hav har spolats upp på en strand i Nordjylland. "Lite av en sensation", konstaterar ett akvarium i Hirtshals som undersökt exemplaret.


En kvinna och hennes son gjorde det ovanliga fyndet under en promenad i Slettestrand i december, strax efter stormen Pias framfart. De kontaktade akvariet Nordsøen Oceanarium, som nu konstaterar att det högst troligt rör sig om ett exemplar av arten oäkta karettsköldpadda.

"Vi vet inte med säkerhet var sköldpaddan kommer ifrån. Men det mest sannolika är att den har drivit med Golfströmmen hela vägen från USA:s östkust och spolats iland under stormen", skriver akvariet på Facebook och kallar fyndet "lite av en sensation".

Den oäkta karettsköldpaddan är den största nu levande havssköldpaddan i världen. Den döda sköldpaddan som upphittades i Slattestrand var ett mindre exemplar, vilket tyder på att det var ett ungt djur.

Exemplar av arten har tidigare bara upptäckts i Norden ett fåtal gånger i modern tid.

Oäkta karettsköldpaddor kan bli upp till 50 år gamla och väga upp till 160 kilo. Sällsynta exemplar kan dock väga så mycket som över 500 kilo.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!