En medlem ur det ryska nationalgardet utanför konserthallen Crocus i utkanten av Moskva.
En medlem ur det ryska nationalgardet utanför konserthallen Crocus i utkanten av Moskva. - Foto: Dmitry Serebryakov/AP/TT

Expert: Moskvadåd kan leda till brutalt förtryck

Dagen efter terrorattacken mot en konsertlokal utanför Moskva väntar världen på makthögkvarteret Kremls svar och reaktioner. Rysslandsexperten Matthew Sussex har sina föraningar: Det kommer att bli våldsamt, säger han.


Fakta: IS Khorasan

IS Khorasan (Islamiska staten i provinsen Khorasan eller IS-K) tog form omkring 2014–2015 och har samma salafi-jihadistiska ideologi som IS i stort. Till en början samlade rörelsen medlemmar från andra våldsamma islamistgrupper, bland annat pakistanska Tehreek-e-Taliban, som svor trohet till IS.

Namnet togs från den historiska regionen Khorasan, som omfattade ett område som i dag sträcker sig över nordöstra Iran, norra Afghanistan och södra Turkmenistan. Namnet kom ursprungligen från forntida persiska språk och betydde ungefär "där solen går upp", syftandes på ett land i öst.

USA stämplade IS-K som en terrorgrupp i januari 2016. Dess ledare Sanaullah Ghafari pekades ut som en av de mest eftersökta terrorledarna i världen innan svårverifierade uppgifter gjorde gällande att han 2023 dödades av talibaner i Afghanistan.

Organisationen, som bedöms samla omkring 5 000 medlemmar, har tillskrivits en rad dåd i Afghanistan, både före och efter talibanernas maktövertagande. Gärningsmän med koppling till IS-K misstänks också för attentat i Pakistan.

Terrorgruppen IS har tagit på sig den mycket blodiga attacken mot konserthallen i Moskva. Men om det faktiskt är IS som ligger bakom är svårt att veta, enligt Rysslandskännaren Matthew Sussex vid Australian National University.

— Moskva har en vana av att anklaga olika grupper och IS har en vana av att ta på sig attentat de inte utfört, säger han.

Attentatet skulle kunna vara ett sätt för Putin och Kreml att ena folket mot en gemensam fiende och öka stödet för en ny mobiliseringsvåg, menar Sussex.

— Ryssland skulle självklart kunna ligga bakom det här. Det finns en hel del operationer under falsk flagg som de utfört mot sitt eget folk.

Underrättelser

Enligt bedömare har dock IS intressen av att slå mot Ryssland på grund av hur de behandlat muslimer i bland annat Tjetjenien, Syrien och under Sovjets invasion av Afghanistan.

Den IS-gren som enligt USA:s underrättelser troligen ligger bakom Moskvadådet är IS Khorasan, som tidigare främst varit aktiva i Afghanistan, Pakistan och Iran. Det är samma grupp som tysk polis grep två medlemmar ur tidigare i veckan, anklagade för att ha planerat ett terrordåd mot Sveriges riksdag.

I början av mars varnade amerikanska underrättelser för terrordåd i Moskva i närtid. Jörgen Holmlund vid Försvarshögskolan ser det som högst troligt att det är IS som ligger bakom, med tanke på underrättelserna.

— USA och Storbritannien har goda underrättelser från den här typen av grupperingar och ett stort intresse för att islamistiska terrordåd inte ska inträffa igen, säger han.

Våldsamt svar

Oavsett vem som bär ansvaret är Matthew Sussex säker på Kremls kommande reaktioner.

— Det kommer att bli våldsamt, mycket våldsamt. Så har det varit tidigare mot islamistisk terror och i Moskva är de rädda för instabilitet i regionen.

Om Kreml bestämmer sig för att anklaga IS för dådet kommer det att ske allt fler tillslag mot människor som rör sig i landet, säger Sussex.

— Alla som ser ut på ett "misstänkt" sätt kommer att kontrolleras noggrant. Det skulle kunna bli ett brutalt förtryck.

Övervakad stad

I Moskva finns över 200 000 övervakningskameror. Att gärningsmännen kunde ta sig runt i staden och in i konserthallen, tungt beväpnade med automatvapen, menar Sussex är anmärkningsvärt.

Dessutom tog det tid innan FSB tog sig till attentatsplatsen.

— Det kommer att skada Putin. Han vill visa folket att Moskva är en trygg stad – och nu är det inte det, säger Matthew Sussex.

TT
/
/
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!