Människor kommer med blommor och ljus till en upprättad minnesplats invid konserthuset i Moskvas västra utkant.
Människor kommer med blommor och ljus till en upprättad minnesplats invid konserthuset i Moskvas västra utkant. - Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Desperat jakt efter saknade anhöriga i Moskva

Det råder landssorg i Ryssland efter det dödliga attentatet mot ett konserthus i Moskva. Över 130 personer mördades i dådet som IS tagit på sig. Men mycket är fortsatt oklart – och många letar fortfarande desperat efter sina anhöriga.


På söndagsmorgonen flaggar Ryssland på halv stång och alla större evenemang är inställda. Utanför det utbrända konserthuset i Moskvas utkanter lägger en stadig ström av människor ner blommor och tänder ljus.

Igor Pogadajev har inte hört från sin fru Jana sedan hon skickade honom två bilder från lokalen på fredagskvällen. När han hörde att beväpnade män öppnat eld mot konsertbesökarna körde han direkt till platsen.

— Jag sprang runt, letade, frågade alla och visade bilder. Ingen hade sett henne eller kunde säga något, säger Pogadajev till AP.

Inte heller finns hon bland de över 100 skadade som vårdas på en rad olika sjukhus i huvudstaden, uppger han.

Putin utlovar hämnd

På lördagen drogs fortfarande kroppar fram ur den utbrända byggnaden, enligt den ryska utredningskommitté som ansvarar för utredningen av dådet.

133 personer har hittills bekräftats döda i skottlossningen och den efterföljande branden. Det är därmed det dödligaste attentatet i Ryssland på närmare 20 år. Dödstalet befaras stiga, då flera saknas och läget för många av de skadade beskrivs som kritiskt.

Polisnärvaron är tung i Moskva på söndagen.

I ett tv-sänt tal på lördagen utnämnde president Vladimir Putin söndagen till en nationell sorgedag. Samtidigt lovade han att de skyldiga till den "barbariska terrorattacken" ska straffas.

— Alla gärningsmän, organisatörer och de som gav order om det här brottet kommer oundvikligt och rättmätigt att straffas, sade Putin.

En video från Rysslands krisberedskapsdepartement visar när tunga maskiner anländer till konserthuset för att riva den förstörda byggnaden och frakta bort rasmassor.

Pekar mot Ukraina

Elva personer har gripits för koppling till attacken – fyra av dem för "direkt inblandning", enligt säkerhetstjänsten FSB. Statsstyrda ryska medier har publicerat overifierade videoklipp på när de påstådda gärningsmännen förhörs under brutala former efter att ha gripits på lördagen.

Trots att IS tagit på sig ansvaret för attacken – och publicerat en video som sägs visa gärningsmännen under dådet – har Putin hittills inte nämnt terrorrörelsen. I det tv-sända talet på lördagen lyfte han i stället fram en rad påstådda kopplingar mellan gärningsmännen och Ukraina.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj svarade med att kalla Putin ett "avskum" som försöker skylla ifrån sig.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!