Den republikanske presidentkandidaten och expresidenten Donald Trump, fotograferad vid ett kampanjmöte i Ohio förra helgen.
Den republikanske presidentkandidaten och expresidenten Donald Trump, fotograferad vid ett kampanjmöte i Ohio förra helgen. - Foto: Jeff Dean/AP/TT

Så eggar Trump väljarna med fanatisk retorik

Om han förlorar presidentvalet väntar "blodbad". Deltagarna i den dödliga attacken mot Kapitolium var "otroliga patrioter". Migranter "förgiftar amerikanskt blod". Republikanen Donald Trumps retorik blir allt mer fanatisk och kritiseras som våldsbejakande.


Fakta: Stormningen av USA:s kongress

Den 6 januari 2021 samlades ledamöterna i USA:s kongress i Kapitolium för att räkna presidentvalets elektorsröster och formellt utse demokraten Joe Biden till valvinnare och näste president.

I huvudstaden Washington DC möttes samtidigt tiotusentals anhängare till Donald Trump för ett politiskt massmöte på temat "Rädda USA". Vid mötet upprepade Trump sina falska påståenden om systematiskt valfusk och påstod att han var den egentliga segraren. Han uppmanade sina anhängare att gå till kongressen.

"Om ni inte fajtas utav helvete kommer ni inte att ha ett land längre", sade den dåvarande presidenten.

Delar av folkmassan gjorde som han sade. Protesterna övergick till våld när hundratals personer stormade Kapitolium och drabbade samman med polis. Vissa tog sig in i en av kamrarna och delar av byggnaden vandaliserades.

Nio dödsfall kan kopplas till stormningen, enligt AP. Över 700 åtal har väckts och mer än 450 fängelsestraff utdömts. Ett av de fyra brottsåtal som väckts mot Donald Trump rör attacken mot Kapitolium, men rättegången har ännu inte startat.

Rösten låter som något ur en Hollywoodtrailer. När den dånar över det soldränkta kampanjmötet i Ohio gör expresident Donald Trump honnör.

"Vänligen stå upp för den förskräckligt orättvist behandlade 6 januari-gisslan", förkunnar speakern, samtidigt som en inspelning av vad som sägs vara de fängslade som sjunger USA:s nationalsång ljuder.

— Otroliga patrioter, säger Trump därpå om dem som dömts för stormningen och lovar hjälpa dem "första dagen" om han blir president.

Pence: Olyckligt

Orden om händelserna den 6 januari 2021, då en av Trump uppeggad folkmassa stormade kongressen, förs fram som ännu ett exempel på expresidentens extrema retorik. Den applåderas av stora delar av hans lojala anhängare, men betraktas med avsky bland demokrater och många oberoende väljare. Även vissa republikaner tar avstånd.

— Helt oacceptabelt, säger Trumps förre vicepresident Mike Pence till tv-kanalen CBS.

Gisslankommentarerna fälldes förra helgen, då Trump även varnade för "blodbad" om han inte vinner i valet. Huruvida han syftade på blodbad i bilindustrin, som han talade om då, eller i allmänhet var oklart. Orden fick president Joe Bidens kampanjtalesperson James Singer att reagera.

"Han (Trump) vill ha ännu ett 6 januari, men det amerikanska folket kommer att ge honom en valförlust", sade Singer i ett uttalande.

Våldsamma anhängare till den dåvarande presidenten Donald Trump stormar USA:s kongress den 6 januari 2021.

Rådande Trumpnoja?

De senaste veckorna har Trump även påstått att judar som röstar på Demokraterna "hatar Israel" och sin religion. Han har upprepat påståenden att migranter "förgiftar amerikanskt blod". Och politiska motståndare liknas vid "ohyra".

Uttalandena har jämförts med nazistledaren Adolf Hitlers. I sitt manifest "Mein Kampf" skrev Hitler om just förgiftat blod.

— Trumps beskrivning av människor från andra länder och etniciteter som inhumana är den sortens språk vi ser i länder innan etniskt våld eller folkmord bryter ut, varnar Brendan Nyhan, professor i statsvetenskap vid Dartmouth College, i tv-kanalen PBS.

Trump hävdar att han inte har läst "Mein Kampf" och avvisar kritiken. Hans kampanj påstår att uttalanden tagits ur sitt sammanhang och att "Trumpnoje-syndrom" råder.

Strategin verkar gå hem. Expresidenten har högre opinionssiffror än Biden och har samlat de delegater som krävs för att utses till Republikanernas presidentkandidat inför höstens val.

TT
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!