USA:s före detta president Donald Trump på en pressträff i samband med att datum för rättegångsstart meddelades under måndagen 25 mars.
USA:s före detta president Donald Trump på en pressträff i samband med att datum för rättegångsstart meddelades under måndagen 25 mars. - Foto: Frank Franklin/AP/TT

Trump förbjuds uttala sig inför rättegång

USA:s ex-president Donald Trump har belagts med en så kallad "gag order" av en domare. Den förbjuder honom att uttala sig offentligt om vittnen, åklagare, domstolspersonal och jurymedlemmar kopplade till en rättegång i New York.


Förbudet gäller uttalanden som bedöms ha avsikt att störa fallet, enligt domare Juan Merchan.

Fallet rör bland annat utbetalningar via Trumps före detta advokat och fixare Michael Cohen till porrskådespelaren Stormy Daniels, med kravet att hon skulle hålla tyst om en sexuell relation med Trump.

Rättegången startar den 15 april och blir den första som springer ur de fyra brottsåtal som väckts mot Trump, som troligen blir Republikanernas kandidat i höstens presidentval.

Beslutet kom bara några timmar efter att Trump i ett inlägg på sin egen plattform Truth Social attackerat domare Merchan, som han kallade för en "certifierad Trumphatare".

Förbudet hindrar honom däremot inte specifikt från att kritisera domaren.

TT
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!