Fler än 130 människor dödades i terrorattacken mot ett konserthus i Moskva i fredags kväll. Här täcks reklamtavlor i den ryska huvudstaden med budskap av sorg.
Fler än 130 människor dödades i terrorattacken mot ett konserthus i Moskva i fredags kväll. Här täcks reklamtavlor i den ryska huvudstaden med budskap av sorg. - Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Därför vill IS attackera Ryssland

Konserthusdådet i Moskva var inte IS första attack mot Ryssland och ryssar. För extremiströrelsen är landet sedan länge en stor antagonist i ett världsomspännande religiöst krig – och det är allierat med flera av dess största fiender.


Fakta: Så växte IS-K fram

IS Khorasan (Islamiska staten i provinsen Khorasan eller IS-K) tog form i östra Afghanistans gränstrakter med Pakistan omkring 2014–2015 och har samma salafi-jihadistiska ideologi som IS i stort. Till en början samlade rörelsen medlemmar från andra våldsamma islamistgrupper som tidigare lierat sig med talibanerna.

Organisationen bedöms samla omkring 5 000 medlemmar, varav många centralasiater. Den hålls ansvarig för en lång rad dåd i Afghanistan, Pakistan och Iran.

När USA höll på att lämna Afghanistan sommaren 2021 dödades omkring 180 människor i ett bombdåd på Kabuls flygplats. Senare dåd har riktats mot talibanrörelsen. I januari 2024 skedde det dödligaste bombdådet i Iran på flera årtionden, då fler än 90 personer dödades i staden Kerman.

Under det senaste dryga året uppges planerade attacker mot bland annat Tyskland, Frankrike och Sverige ha stoppats.

Khorasan är namnet på en historisk region som omfattade ett område som i dag sträcker sig över nordöstra Iran, norra Afghanistan och södra Turkmenistan med omnejd i Centralasien.

En självmordsbombare detonerade sin laddning i entrén till Rysslands ambassad i Kabul, i början av september 2022. Två diplomater dödades.

Det var den första attacken mot en utländsk beskickning efter talibanernas maktövertagande i Afghanistan. IS Khorasan (IS-K) – terrorrörelsens östliga gren med bas i Afghanistan – tog på sig ansvaret.

Nu har den alltmer aktiva grupperingen tagit på sig fredagens terrordåd i Moskva.

Säkerhetsanalytikern Colin P Clarke säger till amerikanska The New York Times att IS-K har varit fixerat mot Ryssland under de senaste två åren.

— IS-K anklagar Kreml för att ha muslimskt blod på sina händer och hänvisar till Moskvas militära ingripanden i Afghanistan, Tjetjenien och Syrien.

Sprängde civilt plan

När IS allra första ledare Abu Bakr al-Baghdadi hade utropat rörelsens så kallade kalifat år 2014 så slog han i sitt första stora anförande fast att världen består av två läger. På den ena sidan placerade han muslimer och "heliga krigare". På den andra "korsriddare" ledda av USA och Ryssland.

Det var innan Ryssland hade gett sig in på den syriske presidenten Bashar al-Assads sida i kriget i Syrien och börjat flygbomba och strida mot IS-styrkor på marken.

Kort efter det ryska ingripandet sprängde IS ett ryskt passagerarflygplan i luften över Egypten, och dödade fler än 200 människor.

Egyptiska politiker och tjänstemän inspekterar vrakdelarna av det ryska passagerarflygplan som sköts ned över Sinaihalvön, i oktober 2015. Fler än 200 människor dödades när en sprängladdning ombord tros ha detonerat under resan. Arkivbild.

Ström av tadzjiker

IS håller också den ryska staten som en fiende för muslimer i södra Ryssland, mycket med hänvisning till de blodiga Tjetjenienkrigen. Den anklagas också för förtryck av muslimer i auktoritära och Rysslandsberoende stater i Centralasien.

De fyra huvudmisstänkta för Moskvadåden kommer från Tadzjikistan, där flera tusen medborgare uppges ha anslutit till IS sedan 2015. Bland dem en av landets högst uppsatta polischefer – som vände sig till den stora gruppen arbetskraftsinvandrade tadzjiker i Ryssland och uppmanade dem att göra likadant.

— Under de senaste tre åren har 24 av våra medborgare begått terrordåd i tio länder, sade Tadzjikistans mångårige president Emomali Rahmon i början av mars.

"Krig" på fler fronter

IS-K har beskrivit dådet i Moskva som del av ett "större krig mellan IS och länder som bekämpar islam".

Sunniextremisternas attacker riktas dock även mot muslimska arvfiender som de inte anser rättrogna – som shiastyret i Iran och talibanrörelsen i Afghanistan, som båda dessutom ses som Rysslands allierade.

Groznyj, februari år 2000. Ryska soldater tar en paus vid ett torg i den sönderbombade staden. Arkivbild.

TT
/
/
/
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!