'Det finns pengar för Ukraina men inte för jordbruket?' protesterar bönder i Bulgarien vid en demonstration i Sofia i början av februari. Arkivbild.
'Det finns pengar för Ukraina men inte för jordbruket?' protesterar bönder i Bulgarien vid en demonstration i Sofia i början av februari. Arkivbild. - Foto: Valentina Petrova/AP/TT

Uppgörelse om Ukrainahandel nådd

EU:s medlemsländer har kommit överens om fortsatta handelslättnader för det krisdrabbade Ukraina.


Klartecken till att förlänga frihandeln i ytterligare ett år hade fastnat i önskemål om att införa hårdare villkor på jordbrukssidan, efter protester mot den ökade konkurrens som importen från Ukraina har medfört.

Ett kompromissförslag presenterades av ministerrådets ordförandeland Belgien sent under tisdagen, vilket EU-ambassadörer nu kommit överens om, meddelar det belgiska ordförandeskapet på X.

Senast i förra veckan ratades ett förslag om förlängda handelslättnader.

Skillnaden i det som nu godkänts av ambassadörerna är, enligt en EU-källa, perioden som ukrainsk tidigare handel jämförs med.

Olika restriktioner ska införas om importen av vissa grödor överstiger ett medelvärde för importen av samma vara under tidigare perioder. I det nya förslaget har perioden som medelvärdet baseras på ändrats till att även inkludera andra halvan av 2021. I tidigare förslag gällde jämförelseperioden 2022 och 2023.

På så vis kan inte Ukraina med hjälp av handelslättnaderna exportera mer än vad som skulle exporterats under andra omständigheter, enligt EU-källan.

Nu går överenskommelsen vidare till EU-parlamentet, där det behöver godkännas återigen.

Rättad: I en tidigare version angavs fel jämförelseperiod i det nya förslaget.

TT
/
/
EU
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!