Polens premiärminister Donald Tusk och Ukrainas premiärminister Denys Sjmyhal efter ett möte i Warsawa.
Polens premiärminister Donald Tusk och Ukrainas premiärminister Denys Sjmyhal efter ett möte i Warsawa. - Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT

Polen: Framsteg i spannmålstvist med Ukraina

I slutet av februari övervägde Polen att tillfälligt stänga gränsen mot Ukraina. Nu är de båda länderna nära en lösning på spannmålstvisten, enligt Polens premiärminister Donald Tusk.


— När det gäller jordbruket har vi kommit ett steg närmre, säger Tusk efter ett möte med sin ukrainske motsvarighet Denys Sjmyhal i Polens huvudstad Warszawa.

Konflikten mellan länderna handlar om spannmålsimport och gränsblockader utförda av polska bönder. Sänkta tullar för ukrainska varor efter Rysslands fullskaliga invasion har lett till att en stor del av den ukrainska spannmålsexporten ackumulerats i Polen.

Det slår mot lokala producenter, anser Polen och framför allt dess bönder.

Trots att en överenskommelse ännu inte är nådd är de båda länderna nu nära en lösning, enligt Tusk.

— Vi söker efter lösningar och vi är nära dem. Det här gäller den mängd produkter som kan flöda till Polen, säger han.

Ukraina har upprepade gånger uppmanat Polen att lätta på trafikstockningarna och varnat för att förseningar som utlöses av böndernas blockader kan hindra vapenleveranser till landet.

"Vi förväntar oss att dagens överläggning ger resultat och att vi hittar sätt att lösa problematiska frågor", skriver Sjmyhal på sociala medier efter mötet.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!