Många uppges döda i anfall i Syrien

Många personer har dödats i flyganfall i närheten av staden Aleppo i Syrien. Israel pekas ut som ansvarigt – och Hizbollah verkar ha varit måltavla.


Minst 42 personer – 36 syriska soldater och sex medlemmar av den libanesiska islamiströrelsen Hizbollah – har dödats, enligt den Storbritannienbaserade organisationen Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som följer konfliktläget i Syrien genom ett nätverk av uppgiftslämnare.

Hizbollah bekräftar att sex av dess medlemmar har blivit dödade, men utan att specificera när, var och hur.

Vid sidan av anfallet mot Syrien rapporteras en icke namngiven Hizbollah-ledare ha blivit dödad i ett israeliskt anfall mot en bil i södra Libanon.

Mot militärbas

Enligt SOHR riktades anfallen i Syrien mot en förort i södra Aleppo där stadens internationella flygplats ligger, samt mot en mindre ort i närheten där det finns en större militäranläggning. Där har Iran- och Hamasallierade Hizbollah ett vapenförråd, enligt dessa uppgifter.

Syriens regeringsstyrkor rapporterar också om flygräder i Aleppoområdet och om ett flertal dödade eller skadade personer. Den statligt styrda nyhetsbyrån Sana för vidare uppgifter om civila dödsfall.

Israel kommenterar inte uppgifterna. Under det dryga årtionde som kriget i Syrien pågått har Israel genomfört hundratals attacker i landet, men dessa tillkännages sällan officiellt.

Svårt härjad stad

Sedan kriget i Gaza inleddes med Hamas blodiga attack den 7 oktober har det skett fler attacker av detta slag. Några timmar före anfallet i Aleppo skedde ett mindre anfall utanför huvudstaden Damaskus.

Aleppo är en av de städer som har härjats värst av den långvariga konflikten, framför allt av ryska flyganfall i strider mot syriska oppositionsgrupper och islamister. Staden drabbades också av den stora jordbävning som skakade Turkiet och Syrien i februari förra året. Före kriget var det Syriens största stad.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!