Protester förekommer mot de nya lagar som införts i Hongkong, trots hot om gripanden och hårda straff.
Protester förekommer mot de nya lagar som införts i Hongkong, trots hot om gripanden och hårda straff. - Foto: Kin Cheung/AP/TT

USA-radio släcker ned av rädsla i Hongkong

Det amerikanska radiobolaget Radio Free Asia avslutar sin verksamhet i Hongkong då oron över de anställdas säkerhet ökat. Radiostationen, som bekostas av USA:s kongress, hänvisar till nya och strikta säkerhetslagar i Hongkong.


Nyligen har Hongkong ytterligare skärpt de säkerhetslagar som införts sedan banden mellan Hongkong och Peking har knutits allt hårdare. Hårda straff ska utdömas för brott som spionage, förräderi och utländsk inblandning i Hongkongs inre angelägenheter. Lagen kallas för artikel 23.

Hongkong har varit en särskild administrativ region i Kina sedan Storbritannien lämnade den forna kolonin.

Stärkt kontroll

Gradvis har Peking dock tagit över kontrollen över finanscentret, med digra konsekvenser för mänskliga rättigheter i Hongkong.

I ett uttalande säger Radio Free Asias direktör Bay Fang att man inge längre vågar ha någon redaktion i Hongkong och att heltidsanställda medarbetare inte längre verkar i området.

"Hongkongs myndigheters agerande, som inbegriper att se Radio Free Asia som en 'utländsk kraft', väcker allvarliga frågor om vår möjlighet att verka sedan lagen artikel 23 införts", skriver Bay Fang i ett uttalande.

Flera länder

Representanter för Hongkongs myndigheter har tidigare kritiserat Radio Free Asias rapportering om bland annat artikel 23. Efter fredagens besked sade en myndighetsrepresentant att man inte kommenterar utländska mediebolags beslut, men att man samtidigt "fördömer smutskastning" av artikel 23.

Radio Free Asia är en privat radiostation, men den bekostas genom beslut i USA:s kongress och drivs av en amerikansk myndighet för globala medier. Målet är att "stödja demokratiska värden och mänskliga rättigheter".

Stationen sänder även i bland annat Nordkorea, Laos, Kambodja, Vietnam och Myanmar.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!