Ett amerikanskt stridsflyg av typ F35. Arkivbild.
Ett amerikanskt stridsflyg av typ F35. Arkivbild. - Foto: Harald Tittel/AP/TT

USA uppges skicka bomber till Israel trots oro

USA:s regering har de senaste dagarna i tysthet godkänt att stridsflyg och krigsmateriel ska skickas till Israel, trots att president Joe Biden offentligt intensifierat kritiken mot Israels krigföring i Gaza.


Uppgiften kommer från tidningen The Washington Post, som på fredagen rapporterade att omkring 2 300 bomber av två olika typer ska levereras till Israel. De aktuella bomberna anses vara av en typ som använts i israeliska flygräder i Gaza då många civila dödsoffer har krävts.

The Washington Post hänvisar till anonyma källor inom bland annat försvarshögkvarteret Pentagon.

Även 25 stridsflyg av USA:s senaste generation plan, F35A, ska skickas till Israel. Kongressen i USA godkände försäljningen, värd motsvarande 267 miljarder kronor, redan 2008. Därmed behövde inte den amerikanska regeringen meddela kongressen om leveransen.

Regeringsbesluten förklaras av en källa inom Vita huset:

— Vi fortsätter att stödja Israels rätt till självförsvar. Att villkora stöd är inte vår inriktning, sade källan till tidningen.

Både försäljningen av bomberna och stridsflygen har tidigare nagelfarits och beslutats av kongress och regeringar i USA i en utdragen process över flera år. Ändå vill flera demokrater att president Biden att använder vapenleveranserna för att sätta press på premiärminister Benjamin Netanyahus regering att förändra taktik och minska våldsanvändandet i Gaza.

TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!